Akıncı Üssü davasında mahkeme salonu karıştı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Akıncı davasının bugünkü celsesinde eski general Gökhan Şahin Sönmezateş savunma yaptı.

Akıncı Üssü davasında mahkeme salonu karıştı

Savunmasının başlangıcında tecritte tutulduğunu belirten Sönmezateş, bunun Adalet Bakanlığı’nın mı mahkemenın mi kararı olduğunu sordu. Başkan Giray, “Bana soru sormayın” karşılığını verdi. 14-15-16 Temmuz’da Ankara’da, Akıncı’da, Genelkurmay’da olmadığını vurgulayan Sönmezateş, şöyle devam etti: “141 ve 143. filoya hayatımda hiç gitmedim, yerlerini de bilmiyorum. Ben niye bu davadayım diye soracaktım, ama burada olanları görünce, 481 kişi azmış, 4 bin 800, 48 bine çıkarılabilirmiş. Bugüne kadar iki davam sonuçlandı. Biri Samsun’da Yaşar Kadıoğlu hakaret davası, diğeri Muğla Marmaris davası. Kadıoğlu davası hakaret davası gibi görülse de savcılık, mahkeme kararı olmadan askeri, sivil telefonlarımın dinlenip, CD’ye kaydediliyor, mahkemeye veriliyor ve ben ceza alıyorum. Yaşar Kadıoğlu’nun bunu tek başına yapması imkanı yok. Kendisini Balyoz, Ergenekon mağduru gösteriyor, hiç alakası yok. Balyoz, Ergenekondaki insanlar hakkında düzmece raporlar hazırlayan insandır, yalancı kalpazandır.”

Aynı kanun maddeleriyle 3 mahkemede yargılandığını, bunun bir şeyden 10 post çıkarılmaya çalışıldığını savunan Sönmezateş, işkencelerin anlatıldığını, ama sessizliğin hakim olduğunu, bu sessizliğin, “Bu yapılanlar az, öldürülmeniz gerekirdi” anlamına geldiğini öne sürdü. Sönmezateş şunları da söyledi:

“Muğla davasında 2017 model linç ve recm için halkın önüne çıkarıldık. Menemen Kubilay vakasını hatırlatıyor. Yahudi, Ermeni dölü diye sloganlar atıldı. Yahudi, Ermeni olsam bu topraklarda utanmadan söylerdim. Bu topraklarda yaşayan Yahudi, Ermeniler Türk’tür. Aysel Tuğluk da bunun aynısını yaşadı, ama onu gazeteler yazdı, bizi ise kimse duymuyor. Çünkü ötekiyiz. İşkence, hakaret serbest. Bundan ailelerimiz, çocuklarimız da nasibini alıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bu ülkede, Kurban Bayramında, kapısında Türk Bayrağı olan cezaevinde beni ziyarete gelen 13 yaşındakı kızım çırılçıplak aranıyor. Bunu mert Anadolu kadın ve erkeğine havale ediyorum. Türk solu ve insan hakları dernekleri de çok kötü sınav veriyor.”

Sönmezateş’in bu sözlerine mağdur müştekiler tepki gösterince salon karıştı. Sanıklar, “3 aydır küfrediyorlar, çıkarmıyorsunuz” diye Başkan Giray’a seslenirken mağdur müştekiler, “köpekler havlıyor” dedi. Bazı sanıklar ayağa kalkıp tepki gösterince, Başkan Giray, hem mağdur müştekileri, hem de sanıkları uyardı. Salonun sakinleşmesinden sonra savunmasına devam eden Sönmezateş, “Ailelerimiz sivil ölüme mahkum edildi. Alyanslarımızı da alın. Kamu zarar gördü deniyor, doğru. Peki Kenan Evren’den ne kadar tahsil edildi” dedi.