Aile Bakanı Kaya 'mecburi hizmet' kaçağı çıktı!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak atanan hekim Fatma Betül Sayan Kaya'nın tıp fakültesinden mezun olduktan sonra "mecburi" hizmetini yapmadığı ortaya çıktı.

Aile Bakanı Kaya 'mecburi hizmet' kaçağı çıktı!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak atanan ve ailesinin bir çok ferdini kamu kadrolarına yerleştirmiş olması nedeniyle ‘Ailesinin bakanı’ olarak hekim Fatma Betül Sayan Kaya’nın tıp fakültesinden mezun olduktan sonra “mecburi” hizmetini yapmadığı ortaya çıktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan ve Genç Uzman Hekim Kolu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Kaya’nın tıp fakültesinden mezun olduktan sonra “mecburi” hizmetini yapmadığı belirtildi. TTB açıklamasında Kaya, “mecburi” görev için atandığı Muş Bulanık’ta görevini yapmaya davet edildi.

Mecburi hizmet olmazsa olmazdır

‘Hekim açığı’na da değinilen açıklamada, “Sayın Sayan Kaya’yı bir önceki Sağlık Bakanı sayın Recep Akdağ’ın Türkiye’de hekim açığı olduğu söylemlerini boşa çıkarmamaya çağırıyoruz. Sayın Bakan bir an evvel zorunlu hizmet kurasında atandığı Muş Bulanık’ta görevine başlamalıdır; zira mecburi hizmetini yapmak tıp fakültesi diplomasının Türkiye’de geçerli olmasının olmazsa olmazdır..

Yine sayın Akdağ, ‘Biz doktorları stratejik personel kabul ediyoruz, özel sektörde çalışan eşinin yanına bundan sonra yollamayacağız. Bu doktorlar açısından belki hakikaten onları zorlayıcı karar. Beni bağışlasın doktor arkadaşlarım ama başka da bir çaremiz yok’ demiştir. Sayın Fatma Betül Sayan Kaya da sayın Akdağ’ı bağışlamalı, ikametgâhını Muş Bulanık’a alarak, eşine orada iş bulmalı, çocuklarını da orada bir okula vermelidir” ifadeleri kullanıldı.

Güvenlik soruşturması kriterini de öğreniriz

Kaya’nın bu atama sürecinde bir de güvenlik soruşturmasından geçmesi gerektiği kaydedilerek, “Bu soruşturma 7-8 ayı bulabilmektedir. Güvenlik soruşturması neye göre, hangi kriterlerle yapılmaktadır biz de bilmemekteyiz ancak belki bu sayede hep birlikte öğreniriz. Sayın bakan bunun hukukiliğini de sorgulamamalı, beklediği bu süre zarfında işsiz kaldığı için ya işsizlik fonuna başvurmalı ya da eşten dosttan borç alarak dişini sıkmalıdır.
Sayın Fatma Betül Sayan Kaya mecburi hizmette çok sınırlı haller dışında görevlendirme olmuyor diye düşünüyor olabilir. Resmiyette böyle olsa da görevlendirme mecburi hizmetin olmazsa olmazı haline gelmiştir dolayısıyla görevlendirme yaşamadan mecburi hizmetini bitiren şanslı azınlık olmayı beklememelidir” denildi.

Hekime yönelik şiddete dikkat

Sağlık emekçilerinin neredeyse tamamının en az bir defa şiddete maruz kaldığı hatırlatılan açıklamada, “Pratisyen hekimlerde bu oran yaklaşık 2/3’tür. Sağlık Bakanlığı şiddete uğrayan hekimlere ‘neden sen’ diye sorarak sorunu çözmeye çalışmaktadır. Çözülene kadar kendinizi korumaya dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Aman istifa edeyim demeyin

Bakan Kaya’nın hekimlik görevinden istifa etmesi durumunda karşı karşıya kalacağı durum için uyaran açıklamada şunlar yer aldı:

“İnsanlık hali… Bir sıkıntınız olur, bakanlıkla hekimliği birlikte yürütmek zor olur… Böyle durumda aman istifa edeyim demeyin… “Devlet memurluğundan istifaya ilişkin kurallara uymaksızın görevden ayrılmak suretiyle müstafi sayılmanın yaptırımı bir yıl süreyle devlet memurluğuna alınmamak iken bu fiilin olağanüstü hal döneminde işlenmesi halinde yaptırımı, hiç bir surette devlet memurluğuna alınmamak şeklinde düzenlenmiştir.”