AGİT konferansında Kırım tartışıldı

11-22 Eylül tarihleri arasında Polonya’nın Varşova kentinde toplanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) gündem maddesi Kırım oldu. Konferansta Ukrayna adına konuşan temsilciler, Kırım’da Tatar topluluğuna karşı insan hakları ihlali olduğunu belirtirken, Donbass’ta Ukrayna Ordusu tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri konusunda konuşmayı reddettiler. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiğini ve Ukrayna’ya geri iade edilmesi gerektiğini söyleyen... View Article

AGİT konferansında Kırım tartışıldı

11-22 Eylül tarihleri arasında Polonya’nın Varşova kentinde toplanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) gündem maddesi Kırım oldu.

Konferansta Ukrayna adına konuşan temsilciler, Kırım’da Tatar topluluğuna karşı insan hakları ihlali olduğunu belirtirken, Donbass’ta Ukrayna Ordusu tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri konusunda konuşmayı reddettiler. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiğini ve Ukrayna’ya geri iade edilmesi gerektiğini söyleyen Ukrayna’lı temsilcilere konferanstaki ABD’li temsilcilerden destek geldi.

Konferansa katılan Rus temsilciler ise Kırım halkının kendi isteğiyle gönüllü olarak Rusya’ya katıldığını belirtti.

Ukrayna’da neler olmuştu?

Şu an Ukrayna, ABD, NATO ve AB’nin bölgedeki en büyük müttefiklerinden biri konumunda. 2013 yılında Ukrayna’da dönemin hükümetinin AB ile anlaşmayı imzalamaması yüzünden Euromaidan olayları çıkmış, AB ve ABD yanlısı ırkçı neo-Nazi gruplar sokaklara inmiş, ABD’nin bölgede Rus egemenliğine dönük giriştiği saldırılar çerçevesinde 2014 yılında hükümet devrilerek AB, ABD ve NATO’nun çıkarları ile tam uyumlu bir hükümet başa getirilmişti. Bunun sonucunda ise Rusya Federasyonu bölgedeki hakimiyetini sağlama almak için Kırım’ı Rusya topraklarına katmıştı.