Adıyaman'da deprem sonrası eğitim çadırlarda devam edecek

Adıyaman Samsat'ta deprem sonrası 10 okulda meydana gelen hasar sebebiyle ara verilen eğitime 40 çadırda yarından itibaren devam edilecek.

Adıyaman'da deprem sonrası eğitim çadırlarda devam edecek

Adıyaman Samsat’ta deprem sonrası 10 okulda meydana gelen hasar sebebiyle ara verilen eğitime halen kurulum çalışmaları devam eden çadırlarda devam edilecek.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Samsat’ta meydana gelen depremde bini aşkın konutun yanısıra okulların da hasar gördüğünü söyledi. Vali Erin, ilçe merkezi ve köylerdeki 10 okulda hasar nedeniyle ara verilen eğitime, 40 çadırda yarından itibaren devam edileceğini söyledi.

Samsat’ta, geçen perşembe günü Richter ölçeğine göre 5,5 büyüklüğündeki depremde çok sayıda ev ve resmi kurum binası hasar gördü, 30’u aşkın kişi yaralandı. Büyük bölümü ağır hasarlı olan evlere giremeyen vatandaşların bir bölümü Adıyaman ve çevre ilçelerdeki yakınlarının yanına gitti. İlçede kalanlar için de çadırlar kuruldu. İlk günden itibaren ekiplerin seferber olduğu Samsat’ta, bir yandan hasar tespit çalışmaları sürerken, diğer yandan da depremin yaralarının sarılması için çalışılıyor.

10 Okulun öğrencilerine çadırda eğitim

İlçe merkezi ve köylerde bulunan 10 okulun depremde hasar gördüğünü ve güvenlik amacıyla öğrencileri binaya sokmayarak buralarda hasar tespit çalışmaları başlattıklarını anlatan Vali Erin şöyle dedi:

“Depremin ardından cuma günü okulları tatil ettik. Hafta sonu okullarımızın etkilendiğini görünce pazartesi ve bugün de tatili uzattık. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerimiz bu süreçte eğitim öğretimin devamına engel teşkil edecek hasarlı olup olmadığı konusunda okullarda incelemelerini gerçekleştirdiler. Hasar gördü belirlenen Samsat ve köylerimizdeki 10 okuldaki 1890 öğrencimizin eğitimi için hızlıca karar aldık. Kurulum çalışmaları süren 40 çadırımızda öğrencilerimizin eğitimlerini sürdürmelerini sağlayacağız. 40 çadırımızda öğrencilerimize 147 öğretmen ders verecek.”

İlçedeki evlerin yarısı ağır hasarlı

Vali Erin, altyapı çalışmalarının tamamlanarak şebeke suyu verilmesine başlanan Samsat’ta hasar tespit çalışmalarında, ilçedeki binaların yarısının ağır hasarlı olarak belirlendiğine dikkat çekerek şöyle dedi: “Ekiplerimiz incelemelerini yaptı ve ilk hasar tespitleri tamamlandı. Arkadaşlarımız mevcut durumu derledikleri bilgilerle önümüze koydular. İlk değerlendirme yanıltıcı veya değişkenlik oluşturabilir ama ilk raporda Samsat genelinde 2 bin binamızın yaklaşık yarısının ağır hasarlı olduğu şeklinde bir tabloyla karşı karşıyayız. Geri kalan 500’den fazla binamızın da çeşitli çaplarda hasarlarla karşı karşıya olduğunu görmekteyiz. 50 kişiden oluşan 20 ekip cuma gününe kadar ikinci kez ev ev, köy köy, mezra mezra dolaşmak suretiyle bütün yapıları tekrar gözden geçirecekler. İlk tespit raporlarındaki vaziyeti de dikkate alarak yapılacak son tespitler sonrasında depremden etkilenme durumunu kamuoyuyla paylaşacağız. Bu çalışmayı da en geç Cuma günü tamamlamayı planlıyoruz. Bu tamamlandıktan sonra kanunlarımızın ön gördüğü süreçler işletilecek, ağır hasarlı olduğu ve oturulamaz durumda olanlar yıkılıp, enkazı kaldırılacak ve yerine yine mevzuata uygun görülen yapıların yapılması süreci başlayacak.” (DHA)