"ABD’nin hiçbir planını kabul etmeyeceğiz"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla, bölgedeki barış sürecinde uzlaştırıcı rolünü yitirdiğini söyledi.

Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Elysee Sarayı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “ABD, barış sürecinde dürüst olmayan bir arabulucu olduğunu kanıtladı. Biz de artık ABD’den gelen hiçbir planı kabul etmeyeceğiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, BM Genel Kurulu’nda Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasını geri çekme çağrısında bulunan karara oy veren ülkelere maddi yardımı kesme tehdidini kınayan Abbas, “Filistin devletinin tanınması, barış sürecine bir yatırımdır. Barışçıl yollarla bir çözüm bulma konusunda ısrar ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan’ın desteğini onlardan esirgemediğini, fakat iç işlerine müdahale etmeyi de reddettiğini dile getiren Abbas, “Kral Selman bin Abdulaziz, bana Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımayan bir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi” şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmenin ardından Fransa’nın Filistin’i doğru zamanda ve hiçbir baskı altında kalmadan tanıyacağını söyledi.

İsrail ile Filistin arasındaki barışın ancak müzakerelerle sağlanabileceğine işaret eden Macron, “İki devletli çözüme alternatif yok” diyerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yerleşim bölgelerine limit koyma çağrısında bulundu.