ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley : Bu kararlar tek seferde Pyongyang'a karşı alınan en sert tedbirler

Kuzey Kore'ye karşı yeni alınan yaptırım kararlarının değerlendiren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, bunun, tek seferde Pyongyang'a karşı alınan en sert tedbirler olduğunu söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley : Bu kararlar tek seferde Pyongyang'a karşı alınan en sert tedbirler

Kuzey Kore’ye karşı yeni alınan yaptırım kararlarının değerlendiren ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, bunun, tek seferde Pyongyang’a karşı alınan en sert tedbirler olduğunu söyledi. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Rycroft da “Kuzey Kore artık sadece bölgeye değil tüm dünyaya karşı bir tehdit” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Kuzey Kore’ye nükleer faaliyetleri nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımların oylandığı toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD’nin Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerine karşı her ortamda sesini yükselttiğini hatırlattı.

“Bu yaptırımlar, Kuzey Kore rejimine karşı tek seferde alınan en sert önlemler” diyen Haley, bu aşamadan sonra artık Kuzey Kore’nin karar vermesi gerektiğini ifade etti. Yeni uygulanacak yaptırımların Kuzey Kore liderliği üzerinde önemli etkileri olacağını dile getiren Haley, Kuzey Kore’den kıtalararası füze denemelerine son vermesini ve tüm nükleer faaliyetlerinden geri dönüşü olmayacak şekilde vazgeçmesini istedi.

Rycroft: Kuzey Kore, artık tüm dünya için bir tehdit

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da yaptırımların bir araç olduğunu belirterek, bu krizin nihai olarak ancak diyalog yoluyla çözülebileceğini, bunun için Kuzey Kore’nin de istekli olması gerektiğini vurguladı. Uluslararası güvenlik için tüm ülkelerin iş birliği yapması gerektiğini de kaydeden Rycroft, “Kuzey Kore artık sadece bölgeye değil tüm dünyaya karşı bir tehdit” diye konuştu.

Rycroft, yaptırımlar aracılığıyla Kuzey Kore’nin demir, kömür, kurşun ve deniz ürünleri ihracını yasakladıklarını belirterek, Kuzey Kore’nin bu kalemlerden gelen ihracat gelirlerini fakir halka vermek yerine illegal nükleer faaliyetlere yatırdığını söyledi.

Liu: Yaptırımların amacı halka zarar vermek değil nükleer faaliyetleri durdurmak

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi ise kararın oybirliği ile alınmasının önemine işaret ederek, kimsenin Kore yarımadasında nükleer silah istemediğinin görüldüğünü dile getirdi. Liu, yaptırımların amacının Kuzey Kore halkına zarar vermek olmadığını da vurgulayarak, amacın yarımadadaki nükleer faaliyetlerin durdurulması olduğunu kaydetti.

Ne olmuştu?

BMGK’da oybirliği ile kabul edilen tasarıyla, Kuzey Kore’nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir, kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması kararlaştırılmıştı. Kararda ayrıca, BM üyesi ülkelerin Kuzey Kore vatandaşlarına yeni çalışma izni vermeleri de yasaklanmıştı.

Kuzey Kore 2006 yılından beri uygulanan BM yaptırımlarına rağmen nükleer faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor.

Kuzey Kore sonuncusu 28 Temmuz’da olmak üzere geçen ay iki kez kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu.