ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: Esad gitmeli

CNN televizyonuna konuşan Haley, ABD'nin Suriye politikasını ve önceliklerini değerlendirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: Esad gitmeli

Yaklaşık 10 gün önce önce “Esad ABD’nin önceliği değildir” şeklinde konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, dün yapılan toplantıda ise Esad’ın gitmesi ABD’nin önceliğidir şeklinde konuştu.

Haley, “Esad iktidardayken siyasi çözümün gerçekleşme olasılığı yok. Esad’ın eylemlerine, mevcut duruma bakarsanız Esad ile barışçıl ve istikrarlı bir hükümet görmek zor.” dedi. CNN televizyonuna konuşan Haley, ABD’nin Suriye politikasını ve önceliklerini değerlendirdi.

Nikki Haley, “Suriye’de rejim değişikliği ABD’nin şimdi resmi politikası mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Birden fazla önceliğimiz var. Tek önceliğimiz Esad’ın gitmesi değil, IŞİD’i yenmeye çalışıyoruz. İkincisi, Esad oradayken barışçıl bir Suriye göremiyoruz. Üçüncüsü, İran’ın Suriye’deki nüfuzunu kırmak ve nihayetinde siyasi çözüme ulaşmak. Rejim değişikliğinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Esad iktidardayken siyasi çözümün gerçekleşme olasılığı yok. Esad’ın eylemlerine mevcut duruma bakarsanız Esad ile barışçıl ve istikrarlı bir hükümet görmek zor.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye askeri müdahalesinin arkasının gelip gelmeyeceğine ilişkin de Haley, “Eğer daha fazlasını yapması gerekiyorsa, yapacaktır. Bundan sonrası herkesin Suriye’de olanlara nasıl tepki gösterdiğine bağlı.”diye konuştu.