ABD'li Senatör emperyalizmin özlemini dile getirdi: Esad'ı Sünni hükümetlerle birlikte devirelim

ABD'li Senatör Marco Rubio Suriye'deki meşru iktidarı devirmenin yollarını arıyor.

ABD'li Senatör emperyalizmin özlemini dile getirdi: Esad'ı Sünni hükümetlerle birlikte devirelim

Senatör Marco Rubio ABD’nin sıradaki adımının Suriye’de rejim değişikliği için ‘Sünni devletlerle’ işbirliği yapmak olması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Florida senatörü Marco Rubio, ABD’nin Suriye’ye füze saldırısı düzenlemesinden sonra “Sıradaki adım rejim değişikliği olmalı” dedi. ABD’li muhafazakar siyasetçi, geçmişte diplomatik baskılara boyun eğmeyen Beşşar Esad’ın, askeri güç kullanılarak yerini alternatif bir iktidara bırakabileceğini belirtti.

Rubio yöntem olarak “Alternatif bir hükümet için Donald Trump yönetimi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye gibi Sünni hükümetlerle birlikte çalışmalı. Sahadaki güçlere olan desteğimizi, özellikle de cihatçı olmayan Sünni isyancı gruplara desteğimizi artırmalıyız.” dedi.

Ancak bununla birlikte, Senatör’ün bahsettiği ‘cihatçı olmayan’ grupların kim oldukları belli değil. Suriye’deki meşru iktidara karşı konum alan grupların hepsi cihatçı bir kökenden geliyor. El Kaideci gruplar dışındakilerin hepsi de “Sünni İslâm adına ayaklandıklarını” ifade ediyorlardı.

Dolayısıyla eğer ABD Senatör’ün bahsettiği gibi bir yola girerse, Suriye’deki savaş daha kirli bir düzleme geçecek gibi görünüyor. Aynı zamanda Ortadoğu’da Körfez ülkeleri, Türkiye ve emperyalizm arasında güçlü bir işbirliği bulunuyor. ABD önümüzdeki dönem tüm bu ittifaklarını güncelleyecek gibi görünüyor.