ABD'li basın kuruluşu NBC: Reza Zarrab hapisten çıktı, savcı Erdoğan-Flynn bağına dair bilgi istiyor

ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf'ın 27 Kasım'da görülecek ilk duruşması öncesi kritik gelişmeler yaşanıyor.

ABD'li basın kuruluşu NBC: Reza Zarrab hapisten çıktı, savcı Erdoğan-Flynn bağına dair bilgi istiyor

ABD merkezli basın kuruluşu NBC, Rıza Sarraf’ın New York’ta yargılandığı davada savcılıkla işbirliğine başladığını ve hapisten çıktığını öne sürdü. İddia, soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırıldı.

Haberde, “Savcılık Zarrab’dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir.” denilirken, Sarraf’ın hapisten çıkarıldığı ve savcılık makamı ile görüşmeye başladığı öne sürüldü.

“Erdoğan yoğun çaba göstermişti”

Tom Winter ve Julia Ainsley imzalı haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu gelişmeyi önlemek için yoğun çaba sarf etmişti” denilirken, “Erdoğan 2016’da eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan Zarrab davasının düşürülmesini ve soruşturmayı açan Başsavcı Preet Bharara’nın da görevden alınmasını talep etmişti. Davayla ilgili bilgisi olan bir kaynak, Biden’ın bu talepleri reddettiğini söylüyor.” ifadelerine yer verildi.

Haberde Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Bharara’nın Mart ayında görevden alındığı hatırlatıldı ve “Yetkililer, görevden alma kararı ve Zarrab davası arasında bir ilişki bulunmadığını söylüyorlar” ifadesi kullanıldı.

“Savcı Flynn-Erdoğan bağlantısının üzerine gidiyor”

Haberde, “Özel yetkili savcı Robert Mueller, Aralık’ta Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve başladıktan sonra Michael Flynn’ın Fethullah Gülen’in kaçırılıp Türkiye’ye getirilmesi ile Zarrab davasının düşürülmesi için Türkiye’den 15 milyon dolar alıp almadığı konusunu soruşturuyor” dendi.

Görüşüne başvurulan NBC ve MSNBC’nin hukuk uzmanı avukat Danny Cevallos “Eğer boşlukları doldurursanız federal yetkililerin Erdoğan ve Flynn arasındaki bağlantının izini sürmeye çalıştığını görebilirsiniz. Eğer Zarrab’ın bu konuda bilgisi varsa, itirafçı yapmaları çok ciddi bir gelişme olur” dedi.

Cevallos, ayrıca bir tutuklunun hapishaneden çıkarılıp durumunun ‘federal gözaltı’ olarak güncellenmesinin işbirliği yapan bir kişinin durumuyla örtüştüğünü de söyledi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre haberde hatırlatılan bir diğer konu da Zarrab’ın avukat ekibinde yer alan Rudy Giuliani ile Michael Mukasey’in Türkiye’ye giderek davayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmüş olmaları.

NBC haberinde “New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Zarrab’ın avukat ekibinin sözcüsü Benjamin Brafman konuyla ilgili görüş vermeyi reddetti. Mukasey, Giuliani ve Biden ise şu ana kadar görüş talebine yanıt vermiş değil.” bilgisi aktarıldı.