ABD'den Türkiye'ye: "Pilotları gönderin eğitelim"

ABD'nin Türkiye'ye F-16 pilotlarının eğitimi için "Gönderirseniz burada eğitiriz" dediği, ancak Ankara'nın bu teklife sıcak bakmadığı öne sürüldü.

ABD'den Türkiye'ye:

Darbe girişiminin ardından pek çok Hava Kuvvetleri mensubunun ihraç edilmesiyle ortaya çıkan pilot açığı devam ediyor. ABD’nin Türkiye’ye F-16 pilotlarının eğitimi için “Gönderirseniz burada eğitiriz” dediği, ancak Ankara’nın bu teklife sıcak bakmadığı öne sürüldü.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre, bir yılı aşkın süre içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ihraç edilenlerin sayısı 1752’yi buldu. Açıklanan resmi rakamlar, ihraç edilen havacıların 300 ile 350’sinin savaş pilotu olduğunu ortaya koyuyor.
TSK’nın Pakistan’dan 3 eğitmen F-16 pilotu istediği ancak söz konusu talebin ABD’nin olumsuz yanıtı üzerine yerine getirilemediği iddia edilmişti.
Washington’ın Pakistanlı eğitmenlere vetosu üzerine Ankara, ‘O halde eğitmenleri siz gönderin’ teklifini yineledi. Pentagon ise bu teklife olumsuz yanıt verdi. Ankara’ya verilen cevap ‘Yurtdışında pilot eğitilmesine ilişkin bir programımız yok. F-16 pilotlarınızı ABD’ye gönderirseniz burada eğitiriz’ oldu. Ancak Türk tarafının yeni pilotların eğitiminin Türkiye’deki üslerde ve kendi coğrafyasının koşullarında verilmesi konusunda ısrarcı olduğu öğrenildi.

ABD yönetiminin Türkiye’ye F-16 eğitmeni gönderme konusundaki isteksizliğinin arkasında kendi savaş pilotlarının önemli bölümünün şu an Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı savaşta aktif görevde olması var.