ABD'den Suudi Krallığı'na: Bölgeye istikrar getiriyorsunuz

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye'de cihatçı çetelere desteği ile bilinenlerin başında gelen Suudi Krallığını övdü.

ABD'den Suudi Krallığı'na: Bölgeye istikrar getiriyorsunuz

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye’de cihatçı çetelere desteği ile bilinenlerin başında gelen Suudi Krallığının “bölgeye istikrar getirdiğini” öne sürerek, Suudi Arabistan’ı övdü.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada “terör örgütlerinin ilk hedeflerinin Suudi Arabistan olduğunu” iddia etti.

Sputnik‘in haberine göre Mattis de “Suudi Krallığının bölgeye istikrar getirdiğini” savundu.

Mattis, Suudi mevkidaşı bin Salman ile ABD Savunma Bakanlığı’nda görüştü. İki bakanın başkanlığında heyetler arasında yapılan görüşmeler yaklaşık iki saat sürerken bakanlar toplantı öncesinde basın mensuplarına kısa açıklama yaptı.

İran’a ‘terör’ suçlaması

Muhammed bin Selman yaptığı açıklamada Ortadoğu’nun “çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu” söyleyerek, “İran’ın terör gruplarını ve radikal örgütleri desteklemek suretiyle bölgede düşmanca bir tavır takındığını” iddia etti.

Selman, “Her terör örgütünün ideolojilerini yayıp istihdam sağlamaya başlamak istediği ilk yer Suudi Arabistan’dır ve Mekke kutsal şehridir” şeklinde konuştu.

Mattis: Krallığın bölgeye istikrar getiren bölgesel liderliği…

Mattis ise Suudi Arabistan ile uzun yıllara dayanan ikili ilişkilerin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu ilişkinin sıcaklığı yıllarca, şimdi 70 yıl olmuş, hem kötü hem de iyi zamanlarda korundu ve birlikte vazgeçilmez ekonomik ve güvenlik ortaklığının temeli haline gelmiştir. Krallığın bölgeye istikrar getiren bölgesel liderliği ve bizim askeri ilişkilerimiz hep durağanlığını ve istikrarını korudu. Prens hazretleri sizin etkin liderliğinizi, siyasi bağlılığınızı ve ortak çabalarımıza Krallığın desteğini genişletme ve derinleştirme konusunda istekli olmanızdan dolayı sizi takdir ediyorum.”