ABD'den referandum açıklaması: İlişkimizi güçlendirme konusundaki kararlılığımız sürüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, referanduma dair açıklamalarda bulundu. AGİT raporuna işaret eden Toner, Erdoğan'ı tebrik etmedi.

ABD'den referandum açıklaması: İlişkimizi güçlendirme konusundaki kararlılığımız sürüyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, referanduma dair açıklamalarda bulundu. AGİT raporuna işaret eden Toner, Erdoğan’ı tebrik etmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington Hattı’na bir açıklama göndererek AGİT açıklamasını yorumladı.

Washington Hattı’ndan İlhan Tanır’ın haberine göre Toner ”her iki taraftan oyverenlere, partilere Türkiye’nin geleceği ve anlamlı bir siyasi diyalogun olabilmesi için beraber çalışma” tavsiyesinde bulundu.

Yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı seçim sonuçları için AKP hükümetini tebrik etmedi.

Washington Hattı’nın ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Julia Mason’a ”ABD hükümeti bu referendum sonuçlarını kabul ediyor mu?” sorusuna karşılık ise Mason: ”yayımlandığımız açıklamanın arkasındayız. Bu açıklamaya yapacağımız bir ek yoktur” denmesi dikkatleri çekti.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

“Önemli çalışmaları için AGİT Referandum Gözlem Misyonuna teşekkür ediyoruz ve oylamanin ve kampanyanin yürütülmesine ilişkin ön değerlendirmede ayrıntılı olarak yer alan endişeleri not ediyoruz.

Bu endişeler arasında, olağanüstü haller koşulları altında yeralan oylamada, seçim günü gözlemlenen usulsüzlükler ve eşit olmayan koşullar altında yürütülen kampanyaya ilişkin kaygılar da bulunmaktadır. AGCE / ODIHR’nin nihai raporunu bekliyoruz, bunun birkaç hafta kadar süreceğini biliyoruz.

Türkiye hükümetinin, – 16 Nisan’daki oylarına bakılmaksızın – Türkiye vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini Türkiye anayasası tarafından güvence altına alındığı şekilde ve Helsinki Tüzüğü gibi Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine uygun biçimde korumaya çağırıyoruz.

Birleşik Devletler ikili ilişkimizi güçlendirme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığın ve çok sesli ve özgür bir medyanın vazgeçilmez unsuru olduğu demokrasinin, Türkiye’de gelişimine destek vermeye devam edecektir. “