ABD'den Katar açıklaması

ABD, Arap ülkelerinin Katar'dan talepleri ile ilgili açıklama yaptı.

ABD'den Katar açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar’ın, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) taleplerini incelemeye başladığını belirtti.  

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Katar’ın “dikkatli  bir şekilde” talepleri incelemeye başladığını kaydetti.  

Açıklamada, “Bazı maddelerin yerine getirilmesinin Katar için çok zor olacağını” belirten Tillerson, tarafların çözüm için diyalog içerisinde olması gerektiğini vurguladı.  

Tillerson, açıklamada şu ifadelere yer verdi:  

“Verimli bir adım atmak için ülkelerin bir araya gelerek konuşması gerekiyor. Müttefiklerimizin teröre karşı ortak bir şekilde mücadele etmeleri durumunda daha güçlü olacaklarına inanıyoruz. Her ülkenin bu sürece katacağı  şeyler olacaktır. Tansiyonu düşürmek, bu sürece yardımcı olacaktır. ABD  taraflarla yakın ilişki içerisinde olmaya devam edecek ve Kuveyt Emiri’nin arabuluculuğunu destekleyecektir.”  

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, listenin “mantıklı ve uygulanabilir” olmadığını söylemişti. Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’nin Katar’a sunduğu 13 maddelik talep listesinde, ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran’la bağlarını zayıflatması, Husilere mali desteğin kesilmesi ve medya kuruluşu Al Jazeera’nın kapatılması da yer alıyordu.