ABD’de tartışma "işgal yasası"

ABD Savunma BakanıMattis ve Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD’nin giriştiği askeri operasyonlara hukuki dayanak sağlayan 2001 ve 2002 yıllarında çıkarılan “Askeri Güç Kullanma Yetkisi” yasasına ilişkin ülkesindeki tartışmalara değinerek açıklamalarda bulundu.

ABD’de tartışma

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD’nin giriştiği askeri operasyonlara hukuki dayanak sağlayan 2001 ve 2002 yıllarında çıkarılan “Askeri Güç Kullanma Yetkisi” yasasına ilişkin ülkesindeki tartışmalara değinerek açıklamalarda bulundu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, söz konusu yasanın kaldırılması gerektiğini ifade eden görüşlere rağmen söz konusu yasanın yerine yeni bir yasa konulmadan kaldırılmaması gerektiğini belirtti. Yeni hazırlanacak yasanın “zamanla sınırlanmaması” gerektiğini ifade eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, “Savaş tahmin edilemez bir şeydir. Gerektiği kadar savaşma isteğimizin olmadığını uman, şartlara uyum sağlayan bir düşmana karşı girdiğimiz çatışmaya sıkı bir yetki takvimi uygulayamayız” diye konuştu. Aynı şekilde, Askeri Güç Kullanma Yetki Yasası’nın coğrafi sınırlamalardan da muaf tutulması gerektiğini belirtti.

Savunma Bakanı’yla paralel bir şekilde konuşan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, ABD’nin askeri işgallerine hukuki altyapı sağlayan söz konusu yasanın içeriğine dair yaptığı yorumda, zaman ve coğrafi sınırlaması olmaması gerektiğini belirtti. Tillerson, söz konusu yasanın “sürekli değişen tehditler ve operasyonel koşullardan dolayı farklı imkanlar tanıması gerektiğini” belirtti.