"ABD, Venezuela'daki muhalefeti fonluyor"

ABD'nin, Venezuela'ya en az 4.26 milyon dolarlık fon aktardığı belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, Venezuela’yı istikrarsızlaştırmak ve tekrardan emperyalizm batağına çekmek için ülkedeki muhalif hareketi fonladığı belirtiliyor.

Telesur’un haberine göre 2015 yılında, ABD, kendi emperyalist emelleri doğrultusunda Venezuela’ya, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla en az 4.26 milyon dolarlık fon aktardığı belirtiliyor.

Telesur’un haberine göre, bu fonun yaklaşık 2 milyon dolarlık kısmının Demokrasi İçin Ulusal Bağış Örgütü (NED) aracılığıyla ülkeye aktarıldığı ifade ediliyor. Bu paranın yaklaşık 850 milyon dolarlık kısmının, “hizmet” ve Venezuela’da 2015 yılında gerçekleşen meclis seçimlerinde kullanıldığı belirtiliyor. Haberde aynı zamanda yaklaşık 160 milyon dolarlık kısmının da, ülkede “serbest piyasa reformlarının desteklenmesi” amacıyla kullanıldığı ifade ediliyor.

Yaklaşık 506 milyon doların, “medya” ayağının kurulması için harcandığı belirtiliyor. Bu kapsamda Venezuela’da “radyo programlarını desteklemek”, “haber ve bilgileri yaratmak ve yaymak için alternatif kanallar geliştirmek”, “ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi savunan yerel bağımsız gazeteciler ve alternatif medya kuruluşlarını yaratmak”, “ABD’nin dış politikasını destekleyici yayınlar yapmak” ve “araştırmacı gazeteci eğitmek ve sosyal medyada haberlerin yayılmasını sağlamak” amaçlandığı ifade ediliyor.

Yayınlanan haberde Demokrasi İçin Ulusal Bağış Örgütü’nün (NED) sadece Venezuela’da değil, aynı zamanda Ekvador, Bolivya ve Arjantin gibi Latin Amerika’daki birçok ülkede faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Demokrasi İçin Ulusal Bağış Örgütü’nün (NED) Venezuela’da 2016 yılında gerçekleştirdikleri “resmi” faaliyetlere linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.ned.org/region/latin-america-and-caribbean/venezuela-2016/