ABD ve AB'nin yaptırım tehdidine Maduro'dan yanıt: Kimseden emir almayız

Venezuela'da 30 Temmuz'da yapılacak olan Kurucu Meclis seçimleri öncesi ABD ve AB Venezuela'ya yaptırım tehdidinde bulundu.

ABD ve AB'nin yaptırım tehdidine Maduro'dan yanıt: Kimseden emir almayız

Venezuela’da 30 Temmuz’da yapılacak olan Kurucu Meclis seçimleri öncesi ABD ve AB Venezuela’ya yaptırım tehdidinde bulundu.

30 Temmuz’da milletvekili seçimleri yapılacak olan anayasayı değiştirmek amacıyla Kurucu Meclis kararı, 1 Mayıs 2017’de Hugo Chavez hükümeti döneminde 1999 yılında hazırlanan Bolivarcı anayasanın “devleti dönüştürmek” amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak alındı.

Trump: ABD Venezuela parçalanırken seyirci kalmayacak

ABD Başkanı Donald Trump Kurucu Meclis kararı ile ilgili yazılı açıklamasında, “Venezuelalıların güçlü ve cesur eylemleri, diktatör olma hayalindeki kötü bir lider tarafından göz ardı edilmeye devam ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela parçalanırken seyirci kalmayacak. Maduro rejimi 30 Temmuz’da Kurucu Meclisi uygulamaya koyarsa, Birleşik Devletler, güçlü ve hızlı ekonomik önlemler alacak” dedi.

Venezuela kimseden emir almaz

AB de Venezuela’yı Kurucu Meclis sürecini iptal etmeye çağırmıştı. Maduro, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherin’in Kurucu Meclisin iptal edilememesi durumuda Venezuela’ya yaptırım olasılığının gündemde olduğu yolundaki sözlerini değerlendirdi. Maduro, Venezuela Televizyonu’ndan yayınlanan kanuşmasında “Federica Mogherini Venezuela hükümetine emir veriyor. 1809’da olduğumuzu ve Avrupa imparatorluklarından emir aldığımızı sanıyorlar. Venezueal özgür bir ülkedir ve kimseden emir almaz” dedi.