ABD: “Türkiye aşırı ideolojilere destek veriyor”

ABD'den Türkiye'ye kritik eleştiri

ABD: “Türkiye aşırı ideolojilere destek veriyor”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, dünyadaki “aşırı ideolojilerin” yayılma faaliyetlerinde şimdilerde Türkiye’nin de büyük rol oynadığını ifade etti. McMaster, dünyadaki birçok İslamcı örgütün “Türkiye ve AKP modelini” örnek aldığını savundu.

Dünya çapında kendi emperyal hedefleri için çok sayıda İslamcı örgütü kuran, finanse eden, destekleyen ABD, dönemsel taktikleri gereğince “Siyasal İslam’ın fişini çekmeleriyle” birlikte, özellikle Suriye’deki İslamcı örgütleri destekleyen AKP hükümetini eleştirdi.

Washington’da yapılan toplantıda konuşan H.R. McMaster, “radikal İslamcı ideolojinin tüm medeni insanlara karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu ancak ABD’nin bu konuda sadece terör örgütlerine odaklanan “çok miyop” ve “çok kanuncu” bir yaklaşım izlediğini iddia etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, “Aşırıcı ideolojilerin medreseler, camiler ve sözde yardım kuruluşları üzerinden nasıl güçlendirildiğine fazla dikkat göstermedik. Sorun da elbette böyle başladı. 1970’lerde temelde Suudi Arabistan tarafından fonlandı ve sonra da en azından epey bir zaman başta Katar tarafından fonlanan örgütlere dönüştü. Şimdi de Batı Afrika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan bölgelerde Türkiye’nin büyük dahiliyetini görüyoruz. Balkanlar şu anda ciddi bir endişe kaynağı” dedi.

“İslamcı gruplar Türkiye ve AKP’yi model alıyor”

Sözlerine, “Türkiye’nin iktidara gelmek isteyen İslamcı gruplar için model oluşturduğunu” ifade ederek devam eden H.R. McMaster, ana modelin Mısır’daki “Mursi modeli” olduğunu belirterek, diğer modelin ise, “Türkiye ve AKP modeli” olduğunu belirtti. McMaster, “Gücü tek elde pekiştirmek için sivil toplum, eğitim sektörü, polis, yargı ve orduyu kullanan; görmeyi tercih etmediğimiz bir model bu. Bunun Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşmasına üzücü biçimde etki ettiğini düşünüyorum.” diye konuştu.