ABD Temsilciler Meclisi'nde Erdoğan'ın korumalarına kınama ve yargılama talebi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti Erdoğan'ı protesto edenleri darp eden korumaları için ABD'den yargılama talebi geldi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde Erdoğan'ın korumalarına kınama ve yargılama talebi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türk Büyükelçilik konutu önünde Erdoğan’ı karşılamaya gelenlerle, protesto edenler arasında tartışma yaşanmış, olaya karışan Cumhurbaşkanlığı korumaları protestocuları ağır şekilde darp etmişti. İkisi ağır 11 kişinin yaralandığı kavga, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bir süre önce görüşülmüş ve Türkiye’nin kınanması ile ilgili bir karar tasarısı sunulmuştu.

Amerikanın Sesi‘nin aktardığına göre, Komisyon’dan geçen karar dün (Salı) Temsilciler Meclisi’nde oylandı ve kabul edildi. Meclis Başkanı’nın oylamayı sesli olarak yaptığı oturumda üyeler “Evet” ya da “Hayır” şeklinde görüş belirtirken, oylama “Evet” oylarının farklı çoğunluğu ile sonuçlandı ve tasarı kabul edildi.

Buna göre Türkiye, Cumhurbaşkanlığı korumalarının kavgaya karıştığı ve protestoculara şiddet uygulandığı gerekçesi ile kınandı. 354 sayılı kararda ayrıca kavga olayına karışan Türk koruma görevlilerinin diplomatik dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın girişimde bulunması talep ediliyor.