ABD: Referandumu erteleyin, Barzani: Bize ne vereceksiniz?

ABD Dışişeri Bakanı Rex Tillerson, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

ABD: Referandumu erteleyin, Barzani: Bize ne vereceksiniz?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından kararlaştırılan ve 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu hakkında ABD’den erteleme talebi geldiği öğrenildi.

Rûdaw’da yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, IKBY Başkanı Mesud Barzani’den “Bağımsızlık referandumunun ertelenmesini” istediği belirtildi.

Başkanlık tarafından bugün yapılan açıklama aracılığı ile, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, dün akşam Başkan Mesud Barzani’yi aradığı, görüşmede Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler ve bağımsızlık referandumu konuşulduğu öğrenildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dün akşam (Perşembe) Başkan Mesud Barzani’yi aradı. Görüşmede Tillerson, IŞİD’i yenilgiye uğratan Peşmerge Güçleri’ne teşekkür etti. Rex Tillerson ayrıca IŞİD’le savaşta şehit düşen peşmergelerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

Erbil ile Bağdat arasında sorunların çözümü için oluşturulan Kürdistan Bölgesi heyetinin yakın zamanda Bağdat’ı ziyaret edeceğinden dolayı Başkan Barzani’ye teşekkür eden Rex Tillerson, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumunun ertelenmesini ve Bağdat’la diyalog yolunun devam etmesini istedi.

Başkan Mesud Barzani ise, IŞİD’le savaşta Peşmerge Güçleri’ne yaptıkları yardımlardan dolayı Rex Tillerson’a teşekkürlerini iletti. Başkan Barzani, Bağdat’ı ziyaret edecek olan üst düzey heyetin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları görüşmek için Bağdat’a gideceğini söyledi.

Tillerson’ın ‘referandumu erteleyin’ talebine ilişkin ise Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’la birlikte yaşama adına büyük bir çaba sarf ettiğini ancak başarılı olamadığını, bu nedenle de Kürdistan halkının kendi kaderini tayin edeceğini vurguladı.

Başkan Barzani, Rex Tillerson’a, ‘Referandumun ertelenmesi halinde Kürdistan halkına nasıl bir gelecek garanti verilecek?’ sorusunu yöneltti. Görüşmede iki taraf da, ABD ile Kürdistan arasındaki işbirliğin devam etmesinde hemfikir kaldı.”