ABD Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çekiliyor

Washington anlaşmadan 'mümkün olan en kısa sürede' çekilmek istediğini Birleşmiş Milletler’e resmi olarak iletti.

ABD Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çekiliyor

ABD, Paris İklim Anlaşması kararı için somut başvuruyu Birleşmiş Milletler’e yaptı. Washington’ın başvurusu en erken Kasım 2019’da kabul edilecek.

Washington anlaşmadan ‘mümkün olan en kısa sürede’ çekilmek istediğini Birleşmiş Milletler’e (BM) resmi olarak iletti.

Amerikalı Başkan Donald Trump, seçim kampanyası boyunca iklim değişikliğini hurafe olarak tanımlamıştı. Trump 1 Haziran’da, istihdamı baltaladığı ve ülke ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle Paris Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurmuştu.

Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını savunan Trump, anlaşmanın Amerikan ekonomisine 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

Anlaşmanın yasal hükümlerine göre, BM Genel Sekreterliği ABD’nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019’da kabul edebilecek. ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesi ise Kasım 2020’yi bulması bekleniyor.

‘ABD Paris Anlaşması’na yeniden dahil olmaya açık’

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da, Trump’ın yeni bir anlaşmaya açık olduğu hatırlatılarak, “ABD, kendine, kendi işletmelerine, işçilerine, insanlarına ve vergi mükelleflerine daha uygun koşulları tanımlayabilirse Paris Anlaşması’na yeniden dahil olmaya açık” denildi.

Ancak Paris İklim Anlaşması’nın tarafı olan ülkeler Trump’ın haziran ayındaki açıklamasının ardından, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetmişti.

2015’te Paris’te 197 taraf ülkeden 147’sinin imzasıyla varılan mutabakata göre hedef, atmosferdeki sera etkisiyle ısınmanın sanayi öncesi çağa kıyasla 2 derecenin altında tutulması. İmzacı ülkelerin bu hedefe erişebilmek için kendi ülkelerinde atabilecekleri adımları bir liste olarak BM’ye sunmaları gerekiyor.