ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekiliyor

ABD Başkanı Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceklerini duyurdu.

ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliğini önlemek için geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması’ndan ABD’nin geri çekileceğini Beyaz Saray’da yaptığı bir basın toplantısıyla açıkladı.

“Diğer ülkeler ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazanıyor”

 ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini açıklayan Trump, “Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir anlaşma için müzakerelere başlayacaklarını” söyledi.
Trump, “Paris Antlaşması, iklim değişikliği mücadeleyle değil, diğer ülkelerin ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazanmasıyla ilgili bir anlaşma” dedi.
“Görevim ABD’yi korumak”
“Paris’i değil, Pittsburgh halkını temsil etmek üzere seçildim” diyen Trump, görevinin ABD’yi korumak olduğunu söyledi.
Uzun süredir Amerikan kamuoyunda tartışılan bir konu olan iklim anlaşması, kampanya döneminden bu yana Trump’ın “gözden geçirileceği” sözünü verdiği başlık olarak biliniyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ilk yurt dışı ziyaretinde Avrupalı liderlerle bir araya gelen Trump’ın söz konusu anlaşmayla ilgili kararını bu ziyaret dönüşünde açıklayacağını bildirmiş, kararın ne olduğuyla ilgili spekülasyona girmeyeceğini söylemişti.
Fransa’nın başkenti Paris’te 12 Aralık 2015’te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan metin konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016’da BM Genel Merkezi’nde ABD, Çin ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 190’dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.