ABD Kudüs tasarısını veto etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını reddeden karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto edildi. Sabah başlayan oturumda Mısır’ın sunduğu karar tasarısını Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan ABD veto etti. Amerikanın Sesi‘nin aktardığına göre, Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülkeden 14’ü tasarı lehine oy kullandı. Güvenlik Konseyi’nin veto hakkı bulunan beş daimi... View Article

ABD Kudüs tasarısını veto etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını reddeden karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto edildi. Sabah başlayan oturumda Mısır’ın sunduğu karar tasarısını Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan ABD veto etti.

Amerikanın Sesi‘nin aktardığına göre, Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülkeden 14’ü tasarı lehine oy kullandı. Güvenlik Konseyi’nin veto hakkı bulunan beş daimi üyesinden ABD ise karar tasarısının aleyhine oy kullanıp tasarıyı veto etti. Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, İsveç,Uruguay, Bolivya, Etiyopya, Kazakistan, Senegal, Ukrayna ve Mısır lehte oy kullandı.

Mısır tarafından hazırlanan karar tasarısında, Trump’ın kararından büyük üzüntü duyulduğu ifade ediliyor; Kudüs konusunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiği belirtiliyordu. Aynı metinde kutsal kent Kudüs’ün kimliğini, statüsünü ve demografik yapısını bozacak herhangi bir kararın yasal bir değeri olmadığı belirtilerek bu kararın geçersiz ve yok hükmünde sayılması gerektiği ifade ediliyordu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Amerika’nın karar tasarısını kesinlikle veto edeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi 8 Aralık’ta yapılan toplantısında, Başkan Trump’ın Kudüs kararını kınamıştı.

“Yüz kere oylasanız Kudüs’ün başkent olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz”

Birleşmiş Milletler’deki görüşme sırasında kuliste bir açıklama yapan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi David Danon, karar tasarısının veto edilmesini beklediklerini söyledi.

Dannon, “Burada yüz defa da oylama yapsanız, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz” dedi.