ABD ile vize krizi son virajında: “Görüşmeler olumlu”

ABD ile vize krizinde ABD Dış işlerinden açıklama geldi.

ABD ile vize krizi son virajında: “Görüşmeler olumlu”

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada Türkiye ile yaptıkları görüşmelerin “olumlu” geçtiğini ifade etti. Konsolosluk çalışanının gözaltına alınmasının ardından başlayan vize krizinde ABD ile Türkiye’nin ilişkileri gerilirken, Türkiye “itidal” mesajı veren taraf olmuştu. ABD ile iletişim kuran Türkiye, ABD ile ilişkilerinin “derin olduğunu” ifade etmişti.

Kalın’ın açıklamasından sonra Nauert niyeti belli etti

Yapılan görüşmeler sonucunda Heather Nauert tarafından “olumlu” olarak nitelendirilen görüşmelerde “önemli ilerleme kaydedildiği” ifade edildi. Nauert buna karşın konsolosluk çalışanın “suçlanmasıyla” ilgili önemli bir veri elde edemediklerini de belirtti.

ABD ile yapılan görüşmelerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılan açıklamada ABD ile olan ilişkinin gergin olmadığı ifade edilmişti. Kalın, dün de Suriye konusunda açıklama yaparak attıkları her adımın “uluslararası toplumun gözetiminde” olduğunu söyleyerek ABD’ye bağlılık mesajı vermişti.

Öte yandan Erdoğan bugünkü yaptığı konuşmada “stratejik ortaklığı sorgularız” şeklinde mesaj vermişti. Bu mesaj ABD ile Türkiye arasında pazarlığın devam ettiğini gösterirken, karşılıklı kozların oynandığı gözlemleniyor. Bu noktada Türkiye’nin elinin zayıf olduğu görülürken, ABD’nin de Türkiye’ye belli paylar verileceği düşünülüyor.