ABD ile Rusya, İran'ın nükleer programını görüştü

ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Tillerson ve Lavrov İran, Suriye ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti gündemlerini ele aldı.

ABD ile Rusya, İran'ın nükleer programını görüştü

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile İran’ın nükleer programının etrafındaki durumu görüştüğünü açıkladı.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında, “2015’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) onayladığı İran’ın nükleer programı ile ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı etrafındaki durum ele alındı. Lavrov, Tahran’ın plan kapsamındaki tüm yükümlülüklere sadık kaldığına dikkat çekti ve söz konusu belgeye diğer tarafların da uyması gerektiğinin altını çizdi” ifadelerine yer verildi.

“Bayrakların sökülmesi kabul edilemez”

Açıklamada ayrıca Lavrov’un Rusya’nın San Francisco Başkonsolosluk ve Washington ticari temsilcilik binalarından Rus bayraklarının sökülmesi talimatını veren ABD’li yetkililerin eylemlerinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklama metninde, “Lavrov, daha önce işgal edilen diplomatik temsilcilik tesislerimizden Rus bayraklarının sökülmesi talimatını veren ABD’li yetkililerin eylemlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve Moskova’nın yasadışı yollardan el konulan Rus mülklerinin iade edilmesi amacıyla mahkeme başvurularının hazırlanmasına yönelik çizgisini teyit etti” dendi.

“Han Şeyhun soruşturması engellenmeye çalışılıyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov’un görüşmede ayrıca Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında gerçekleştiği öne sürülen saldırıda kimyasal maddenin kullanımı ile ilgili soruşturmanın engellenmeye çalışıldığına dikkat çektiği belirtildi.

“Gerilimi tırmandırmaktan vazgeçin”

Bakanlığın açıklamasında ayrıca Lavrov’un Kore Yarımadası’ndaki gerilimi tırmandırmaktan vazgeçme ve siyasi diyalog için gerekli koşulları oluşturma çağrısı yaptığı kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, “Kore Yarımadası’ndaki durum konusundaki düşünce paylaşımında Rus bakan bir kez daha gerilimi tırmandırmaktan vazgeçme ve siyasi diyalog için gerekli koşulları oluşturma çağrısı yaptı” ifadeleri yer aldı.