"ABD SDG'yi kullanıyor"

Suriye ordusunda görevli General Heysem Hüseyin, Deyr Ez Zor operasyonu ve ordunun sonraki adımlarına ilişkin konuştu.

Suriye ordusu ülkenin Deyr ez Zor kentinde yıllar süren IŞİD kuşatmasını kırmayı başarırken, orduda görevli General Heysem Hüseyin’in operasyonların bundan sonraki seyrine ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) konumuna ilişkin açıklamaları dikkat çekti.

Suriye ordusunda görevli Askeri Strateji Uzmanı General Heysem Hüseyin, Deyr Ez Zor’un kontrolünü ele aldıklarından sonra, ülkede hiç bir yabancı gücün topraklarını bölmelerine izin vermeyeceklerine dikkat çekerek, Rojava’nın Kamışlo ve Haseke kentlerinde de denetim kuracaklarını söyledi.

Rûdaw‘a konuşan General Hüseyin, açıklamalarının devamında “Suriye ordusu Deyr ez Zor’da IŞİD ablukasını kırıp 137. Alay’a bağlı güçlere ulaştı. Zırhlı birlikler ve Suriye’nin müttefiki güçlerle ilerleyişini sürdürüyor””dedi.

Önümüzdeki dönemde Suriyeli güçlerin, Meyadin ve Elbukemal’e yöneleceğini belirten Hüseyin, bu şekilde Irak sınırında denetimin sağlanacağını söyledi.

ABD nüfuzunu arttırmak istiyor

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile aralarında hiçbir bağlantı olmadığını belirten Heysem Hüseyin, “ABD bölgede nüfuzunu artırmak istiyor. Bunun için de SDG’yi kullanıyor” ifadesini kullandı.

Suriye ordusu Deyr ez Zor’a operasyon başlattığında SDG de kentin kuzeyinden operasyona başladığını duyurmuştu.

“Gerginlik olmaz”

PYD’ye yakınlığıyla bilinen siyasetçi ve yazar Kadar Pire ise ordu ve ABD destekli SDG güçlerinin Deyr Ez Zor’da karşı karşıya gelmesi ihtimali hakkında “Şüphesiz askeri bir gerginlik olmaz. Fikir ve yönetim açısından da iki taraf arasında büyük farklılıklar var. biri merkezi bir diktatörlük, diğeri çoğulcudur. SDG federalizm ve demokrasi, diğer taraf ise çıkarlarını ve diktatörlüğünün devamını istiyor.

Kürtler ABD’den çok fayda gördü. Çünkü ABD siyasi ve ekonomik çıkarlarını düşünüyor. İki kere iki, dört eder prensibine göre hareket ediyor. Bu bazen 5 edebilir ama asla 3 etmez. Biz Kürtler olarak sıfır iken şimdi yüzde 50 kazanımlarımız var. bunun dışında da uluslararası destek kazandık. Federal ve demokratik bir sistem kurduk. IŞİD’i bölgeden uzaklaştırdık.”