ABD Dışişleri Bakanı'ndan sıcak Çin ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Asya ziyaretleri kapsamında dün Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile başkent Pekin'de görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı'ndan sıcak Çin ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Asya ziyaretleri kapsamında dün Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile başkent Pekin’de görüştü.

Görüşmenin sıcak geçtiği gözlemlenirken iki ülke de işbirliği ve ilişkilerin gelişmesi konusunda mutabık kaldı. Gündemdeki bir diğer sıcak nokta olan KDHC konusunda ise ne konuşulduğuna dair bir bilgi verilmedi.


Xi: Trump ile ilişkileri artımak istiyoruz

Burada yaptığı açıklamada, Çin ve ABD’nin ikili ilişkilerinin gelişmesi için önemli bir fırsat yakaladığına işaret eden Xi, ABD Başkanı Donald Trump ile daha önce de birkaç kez telefon görüşmesiyle dostane iletişim kurduklarını söyledi. Xi, Trump ile fikir birliğine varmayı, tüm seviyelerdeki ikili, bölgesel ve küresel ilişkileri artırmayı ve hassas konuları düzgün şekilde çözüp kontrol altına almayı umduklarını kaydetti.

İki tarafın da Pekin ve Washington yönetimlerinin iş birliği için çabaladığını belirten Xi, yapıcı gelişmelerin olacağı yeni bir dönem beklentisi içinde olduklarını dile getirdi. Xi, iş birliğinin iki taraf içinde tek doğru seçenek olduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerdeki iş birliğini kazan-kazan yöntemiyle genişletmek istediklerini bildirdi.


‘ABD ve Çin çok iyi iki ortak olabilir’

Bölgesel hassas konulardaki bağları ve koordinasyonu güçlendirmeyi amaçladıklarını da vurgulayan Çin Devlet Başkanı Xi, karşılıklı çıkarlara saygı duyulmasına büyük önem verdiklerini ve Çin-ABD ilişiklerinde istikrarı korumayı arzu ettiklerini aktardı.

“Hepimiz iki ülkenin çok iyi iki ortak olabileceğine inanıyoruz” diyen Xi, ikili iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Tillerson da ABD Başkanı Trump’ın Çinli mevkidaşı Xi ile yaptığı görüşmeleri çok değerli bulduğunu söyledi. Diyalog yoluyla iki ülkenin ilişkilerin güçlenmesine yönelik karşılıklı anlayışa ulaşacaklarına inandığını belirten Tillerson, iş birliğinin geleceği için uygun üslup kullanacaklarını kaydetti.

Tillerson: İlişkiler kazan-kazan yöntemi ile gelişmeli

Washington yönetiminin çatışma olmamasına ve karşı karşıya gelmemeye dayanan, kazan-kazan yöntemiyle Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesini istediklerini vurgulayan Tillerson, Trump’ın da Çin ile karşılıklı anlayışı geliştirmeyi istediğini ve gelecekte Çin’i ziyaret etme fırsatı için sabırsızlandığını bildirdi.

Tillerson ve Xi’nin iki ülke arasında gerginlik yaratan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) nükleer ve füze faaliyetlerini görüşüp görüşmedikleri bilinmiyor. Ancak Xi ve Tillerson arasındaki görüşmeden birkaç saat önce KDHC ordusunun bir roket motoru denediği bildirilmişti.

KDHC devlet medyası, KDHC lideri Kim Jong-un roket motoru denemesini roket sanayilerinin “yeniden doğuşu” olarak nitelediğini aktardı.

Tillerson’ın Cumartesi günü Çinli mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasında ABD ve Çin’in KDHC’yi nükleer programından uzaklaştırmak için birlikte hareket edeceği vurgulanmış ancak bunu nasıl yapacaklarına dair ayrıntı verilmemişti.