ABD Dışişleri Bakanı'ndan alçak sözler: IŞİD'in güçlenmesini Esad'ı zorlamak için izledik

ABD Dışişleri Bakanı'nın Suriye lideri Beşar Esad'ı 'zorlamak' için IŞİD'in güçlenişini izlediklerini itirafı ettiği ses kaydı ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı'ndan alçak sözler: IŞİD'in güçlenmesini Esad'ı zorlamak için izledik

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriyeli ‘muhalifler’ ile yaptığı toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı müzakereye zorlamak için IŞİD’in güçlenişini uzaktan izlediklerini söylediği ses kaydı ortaya çıktı.

Kerry ile ‘muhalifler’ arasında gerçekleştirildiği belirtilen toplantının 37 dakikalık kaydı Wikileaks tarafından yayımlandı.

Sputnik‘te yer alan habere göre, ABD Başkanı Barack Obama’yı Suriye’ye askeri müdahale yönünde zorladığını ancak başarısız olduğunu söyleyen Kerry, IŞİD’in güçlenişine izin verdikleri ve bunun sebebinin de Esad’ı müzakereye zorlamak olduğu yönünde açıklamalarda bulundu.

Obama’nın Suriye’deki tek hedefinin yönetim değişikliği olduğu imasında bulunan Kerry, şu ifadeleri kullandı:

Büyüdüğünü biliyorduk ve izliyorduk. IŞİD’in güçlendiğini gördük ve Esad’ın tehdit altında olduğunu düşündük. Yine de Esad’ı sonraki müzakerelerde idare edebileceğimizi düşündük, onun yerine Putin’in desteğini aldı.

Kerry’ye ait olduğu iddia edilen kaydın bir kısmı, geçen eylül ayında New York Times tarafından yayımlanmıştı. Ekim ayında da, CNN ses kaydını önce yayımlamış, sonra “katılımcıların güvenliğini” gerekçe göstererek kaydı silmişti.