ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Ankara'ya sömürge valisi McGurk ile birlikte geldi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan sürpriz Ankara ziyareti.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Ankara'ya sömürge valisi McGurk ile birlikte geldi

Bugün Ankara’ya, Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak geldiği söylenen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın beraberinde Obama döneminde IŞİD’e karşı mücadele konusunda “özel danışman” olarak görev yaptığı ifade edilen Brett McGurk’ün de geldiği öğrenildi.

Dün Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasından yapılan “Fırat Kalkanı Harekatı”nın bittiğine dair açıklamanın hemen birkaç saat sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Türkiye gelmesi dikkatleri çekiyor. Sürpriz olarak görülen ziyaret için Rex Tillerson dün gece saatlerinde Ankara’ya geldiği de edinilen bilgiler arasında.

Basında, ziyarette Fethullah Gülen’in iadesi, Rakka ve Menbiç meselelerinin geleceği ve Adil Öksüz’ün ABD Büyükelçiliği tarafından aranması gündeminin ele alınacağı yer alsa da bu ziyaretin ABD’nin bölge politikaları ve Türkiye’nin burada alacağı roller ile ilgili olduğu açık.

Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı’nın yanında Obama döneminde Ortadoğu’da bir tür “sömürge valisi” rolü oynayan Brett McGurk’ü de getirmesi bu ihtimali güçlendiren bir yan taşıdığı görülüyor.

Hatılanacağı üzere McGurk, özellikle Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de ABD’nin gerek koalisyon güçleri, gerekse bölgede işbirliği içerisinde olduğu güçler ile birlikte yürüttüğü operasyonlar sırasında ortaya çıkan ve burada çeşitli görevler üstlenen bir isimdi. Resmi olarak ise, bir önceki ABD Başkanı Obama’nın, IŞİD’e karşı mücadeledeki özel danışmanı sıfatı taşıyordu.

McGurk Türkiye’nin gündemine, Kobani’ye yaptığı ziyaret esnasında kendisine PYD tarafından plaket verilmesi ile gündeme gelmiş, Türkiye bu duruma tep

Tillerson, Binali Yıldırım ile görüştü

Bugün ilk resmi görüşmesini Başbakan Binali Yıldırım ile yapan Tillerson’ın sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yaptığı öğrenildi. Erdoğan görüşmesinin sonuçları henüz belli değil.

Basında yer alan haberlerde, Yıldırım’ın Tillerson’ı görüşmesinde, “IŞİD’in Suriye ve Irak’tan temizlenmesi” gündeminin ve Fethullan Gülen’in iadesi ile ilgili “iki müttefik ülke arasında yoğun ikili temasların sürdürülmesi üzerine” mutabık kalındığı yönünde haberler yer aldı.