Abbas: Filistin ABD'nin hiçbir barış planını kabul etmeyecek

Abbas, Filistin halkının bundan böyle Washington'ın sunacağı hiçbir planı kabul etmeyeceğini söyledi.

Abbas: Filistin ABD'nin hiçbir barış planını kabul etmeyecek

BM Genel Kurulu’nun Trump’a darbesinin ardından Paris’te Macron ile buluşan Abbas, Filistin halkının bundan böyle Washington’ın sunacağı hiçbir planı kabul etmeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bağlayıcılığı olmayan bir kararla reddedilmesinin ardından, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Paris’e giderek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya geldi. Elysee Sarayı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Abbas, Filistin halkının artık Washington’ın sunacağı hiçbir planı kabul etmeyeceğini söyledi.

‘ABD BARIŞ SÜRECİNDEN DİSKALİFİYE OLDU’

”ABD barış sürecinde dürüst olmayan bir arabulucu olduğunu kanıtladı. Biz de artık ABD’den gelen hiçbir planı kabul etmeyeceğiz” diye konuşan Filistin Yönetimi Başkanı, Hıristiyanlar için yayımladığı Noel mesajında da aynı vurguyu yaptı: ”ABD’nin yasadışılığı ve haklarımızın apaçık ihlal edilmesini destekleme kararından ötürü ABD’yi barış sürecinde arabulucu olarak kabul etmeyeceğimiz gibi ABD tarafının hiçbir barış planını da kabul etmeyeceğiz. Çünkü ABD taraflı olmayı seçti.” Abbas ”Zaten ABD’nin planı ne 1967 sınırlarına dayanan iki devletli çözümü ne de uluslararası hukuku ya da BM kararlarını temel alacak” diye ekledi.

TRUMP-SELMAN KISKACI

Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın İsrail’le birlikte ve Suudi Arabistan’la görüş alışverişi halinde hazırladığı yeni İsrail-Filistin planını 2018’in başında sunmaya hazırlandığı belirtiliyor. Trump yönetimi ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın planı kabul etmesi için büyük baskı uyguladığı Abbas’ın eli BM Genel Kurulu’nda alınan kararla biraz olsun güçlendi.

FRANSA’DAN FİLİSTİN DEVLETİNE TANIMA YOK

Abbas’le ortak basın toplantısında Macron Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararıyla ABD’nin kendini marjinalleştirdiğini dile getirdi. ”Amerikalılar kendilerini marjinalleştirdiler, ben onlar gibi yapmamaya çalışıyorum” diyen Fransa Cumhurbaşkanı, diğer yandan Filistin devletini kısa vadede tanımayı reddetti.