AB, vergi cennetlerini kara listeye alıyor: Türkiye de listeye girebilir

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yi vergi cennetleri kara listesine dahil etmeyi tartışıyor.

AB, vergi cennetlerini kara listeye alıyor: Türkiye de listeye girebilir

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’yi, şirket ve kişilerin ulusal vergilendirmeden kaçarak finansal faaliyette bulunduğu ‘off-shore’ (vergi cenneti) ülkeleri listesine alabileceği iddia edildi.

ABD’li ekonomi yayını Bloomberg, Türkiye’nin de 5 Aralık’ta listeye dahil edilebileceğini ve bunun da AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirebileceğini yazdı. AB’nin, Ankara’nın vergilendirme alanında şeffaflığı sağlama yönünde yeterince çaba sarf etmediğini düşündüğü ifade edilen haberde, AB’nin, kara listede yer alacak ülkelere yönelik hangi tedbirlerin alınacağına henüz karar vermediği kaydedildi.

Gazetenin elde ettiği belgelere göre, kara listeye Ermenistan, Panama, Sırbistan ve Tunus başta olmak üzere 90’dan fazla ülkedeki yargı alanının dahil edilmesi düşünülüyor.

AB’nin sözkonusu ülkeler hakkında incelemesi sürerken, bunlardan 36’nın 5 Aralık’taki AB maliye bakanları toplantısında kara listeye dahil edilebileceği iddia ediliyor.

Avrupa Birliği son olarak, Türkiye’ye yönelik üyelik öncesi fonlarda 2018 için 105 milyon Avro’luk kesinti kararı almıştı.