80 milyon yıllık tarihe ihanet

Bartın'da bakanlığın ‘Tabiat Anıtı’ ilan ettiği deniz kıyısındaki lav kayalıklarını turizme açmak için "demiryol" projesi inşa edilmeye başlandı.

80 milyon yıllık tarihe ihanet

Bartın İl Özel İdaresi, Bartın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün projesi doğrultusunda kentin doğal güzellikleriyle ünlü Güzelcehisar köyünde bulunan ve 80 milyon yıllık olduğu düşünülen volkanik kayaçları “turizme açmak” için sahile 850 metrelik demir platformlu ulaşım yolu döşedi.

Bartın’ın Güzelcehisar köyünde bulunan 80 milyon yıllık volkanik bazalt kayalıkları ve çevresi, geçtiğimiz Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Tabiat Anıtı” ilan edildi. 

Odatv’de Yusuf Yavuz imzalı habere göre, ilanın hemen ardından ise bu önemli doğa mirasının ‘turizme kazandırılması’ amacıyla amacıyla bir proje hazırlandı. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce hazırlanan proje çerçevesinde Bartın İl Özel İdaresi tarafından yapımı gerçekleştirilen “Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi”nin ayrıntıları ortaya çıktıkça yöre halkından da tepkiler yükselmeye başladı.

80 milyon yıllık tarihi var... Bu proje tartışma yarattı

Projeye göre, Güzelcehisar kumsalından lav kayalıklarına uzanan 3 metre genişliğinde, 850 metre uzunluğunda demir platform üzerinde yükselecek bir yol yapılıyor. Yöre halkının tepkisini çeken projeye karşı Güzelcehisar köylüleri başta olmak üzere bugün bir araya gelen sivil toplum örgütleri yapılanları protesto ederek basın açıklaması yaptı. 

Yol değil ucube

Eğitim-Sen Bartın Şubesi’nin çağrısıyla Güzelcehisar kumsalında köylülerin de katılımıyla yapılan basın açıklamasında Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora,”Biz buna yol demiyoruz. Bu bir ucubedir. Yapılan faaliyetler, Güzelcehisar’ın eşsiz güzellikteki kumsalına ihanettir. Bu ihaneti Güzelcehisar halkı ve Bartınlılar kabul etmeyecek, kıyılarına sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.

Bartın’ın 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle eşsiz doğal güzelliğe sahip olduğunu dile getiren Bora, eşsiz güzellikteki Güzelcehisar kumsalında yapılan ve “ucube” olarak nitelendirdiği yapıdan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, “Projeyi yapan kurumlar suç işlemektedirler. Hukuki dayanaktan yoksun karar alan yetkililer hakkında da zaman geçirilmeden soruşturma açılmalıdır. 2.3 milyonu gereksiz projelere harcayan Bartın Valiliği, bu parayı çocuklarımızın geleceği için eğitime harcamalıdır. Eğer gerçekten, amaç milyonlarca yıllık lav sütunlarının turizme kazandırılması ise yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmeli, 1. Derece Doğal Sit alanı Güzelcehisar koruma altına alınmalıdır. Bu amaç ile bu ucube projenin durdurulması için meslek odalarını demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri ve duyarlı Bartın halkını Güzelcehisar’a sahip çıkmaya davet ediyoruz” sözleriyle açıklamasını tamamladı.