BMİS Genel Başkanı Serdaroğlu: 70 yılın kararlılığı, inancı ve ilkelerini geleceğe taşımaya çalışıyoruz

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından hazırlanan "Derinden Gelen Kökler" kitabının tanıtımı sendikanın kuruluşunun 70. yılında yapıldı.

BMİS Genel Başkanı Serdaroğlu: 70 yılın kararlılığı, inancı ve ilkelerini geleceğe taşımaya çalışıyoruz

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın (BMİS) TÜSTAV ile birlikte hazırladığı ve sendikanın 70. kuruluş yıldönümünde çıkan “Derinden Gelen Kökler” kitabının tanıtımı dün yapıldı.

Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan tanıtım etkinliğine işçiler, sendikacılar, gazeteciler ve BMİS’in tarihini oluşturan Maden-İş ve Otomobil-İş’e emek verenler katıldı.

“Derinden Gelen Kökler” kitabının tanıtımının da yapıldığı etkinlikte aynı zamanda, her yıl düzenleneceği ifade edilen Kemal Türkler Emek Araştırmaları Ödülü’nün birincisi, “Suriyeli Göçmen Emeği-İstanbul Tekstil Sektörü” araştırması başlıklı çalışmayı yapan Ertan Erol, Ayla Ezgi Akyol, Cemal Salman, Ezgi Pınar, İpek Gümüşcan, Kıvanç Yiğit Mısırlı, Mustafa Kahveci, Pedriye Mutlu adlı akademisyenlere verildi.

Bilgesu Erenus’un şarkılarıyla destek verdiği etkinlikte, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Maden-İş eski Başkanı Mehmet Karaca birer konuşma yaptı.

Gazete Manifesto olarak etkinlik düzenleyicisi BMİS Başkanı Adnan Serdaroğlu ve etkinlik katılımcılarından görüşler aldık.

Adnan Serdaroğlu (BMİS Genel Başkanı): Bugün Türkiye’de bir sendikanın 70 yıl yaşaması, 70 yıl boyunca aynı kararlılıkla, tüm zorluklara karşın, cezaevlerine girmesine, genel başkanının öldürülmesine karşın 70 yıl kendisini taşıması, kararlılığını, ilkelerini ve inancını geleceğe taşımak istemesi önemli bir olay. Biz burada bir köprü oluşturmaya çalıştık bu etkinlikle birlikte. 70. yılda ilk defa böyle bir etkinlik gerçekleşiyor. Biz bunu bir milat olarak görüyoruz. Bundan sonra da bayrağımızı 70 yıl içinde olduğu gibi taşımaya çalışacağız. Bugün farklı etkinlikler de iç içe girmiş durumda. Sendikanın 70 yıllık tarihini anlatan bir çalışma, tarihsel bir çalışma Türkiye’de yapılmadı. Yüzlerce insan bu kitaba on yıl boyunca katkı koydu ve gerçekten de bir kaynak ortaya çıktı. Bunu da kamuoyuyla paylaşmak istedik. Yine Türkiye’de yavaş yavaş unutulmaya başlanan emek hareketini cesaretlendirici ya da emek hareketine katkı sunan insanların mutlaka işçiler tarafından da düşünüldüğünü göstermek açısından bir araştırma ödülünü öldürülen genel başkanımız Kemal Türkler adına verme kararı aldık. Bunu her yıl ölüm yıldönümünde mezarı başında bu ödülü vereceğiz. Bu sene Suriyeli işçilerin Türkiye’deki durumlarıyla ilgili bir araştırmaya ödül verilecek. Böyle iç içe geçmiş bir etkinlik planladık. Bu anlamıyla da tarihi bir gece oluyor.

Kemal Parlak (Eski Maden-İş ve BMİS üyesi, Sınıf Tavrı Sözcüsü): Birleşk Metal-İş Sendikası’nın 70. ve Kemal Türkler’in öldürülüşünün 37. yılında sendikanın tarihin anlatan çok önemli bir kitap, bizzat canlı olarak yaşayanlar anlattı. Sendikanın nasıl geliştiğini, en önemli mücadeleleri anlatan bu kitap tarihe önemli bir not olarak düşüldü. Türkiye işçi sınıfının en önemli kolu olan metal işçilerinin mücadelelerini anlatıyor. Saraçhane mitingini, Kavel direnişini, Singer, Sungurlar, Demirdöküm ve daha nice direnişleri… DGM eylemlerini, faşizme ihtar eylemlerini, Netaş grevini, 12 Eylül sonrasındaki örgütlenmeleri anlatıyor. Bu anlamıyla çok önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum. BMİS’is desteğiyle daha önce Maden-İş Sendikası’nda yöneticilik yapmış olan bir grubun çıkartmış olduğu bu kitap bence çok önemli. Türkiye işçi sınıfı tarihini öğrenmek isteyenlerin bundan sonra başucu kitaplarından biri olacaktır.

Aysel Tekerek (Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı): Türkiye işçi sınıfının kökleri ve tarihi öğreticidir. Yayımlanan bu kitap mirasımızın ne kadar doğru olduğunu da gösteriyor. Bu buluşma örgütlü mücadeleye katkıda bulunanların buluşması ayni zamanda geleceğe daha güçlü bir miras bırakacağımıza olan inancımızı tazeliyor.