600 yıllık kiliseden 'yasağa' rağmen her gün eşya çalınıyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin bölgede sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen hırsızlar tarafından yağmalandığı ortaya çıktı.

600 yıllık kiliseden 'yasağa' rağmen her gün eşya çalınıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin bölgede sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen hırsızlar tarafından yağmalandığı ortaya çıktı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Ermenilerin Ortadoğu’daki en büyük kilisesine, onarılmayı beklerken hırsızların dadandığı söyledi. Yaşanan hırsızlık olaylarına tepki gösteren Ayık, yasak nedeniyle kendilerinin bile rahatlıkla giremediği kiliseden hırsızların her gün eşya çaldığını söyledi.
“Biz 10 yerden izin alıp girerken…”
Kilisenin bulunduğu alanın halen yasaklı bölge olması nedeniyle oraya gidip kilisenin son durumunu görmek için en az 10 yerden izin almak zorunda olduklarını belirten Ayık, “Biz oraya gitmek için bir çok yere başvurup izin alırken, hırsızlar cirit atıyor. Operasyonlar bittikten ve kilise ağır hasar gördükten sonra su tulumbası ve elektrik panosu dahil kiliseden bir çok malzeme çalındı. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz” dedi.
2011 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ve vakfın katkılarıyla kiliseyi onarıp yeniden ibatede açtıklarını belirten Ayık, “Çatışmalarda hasar gören kilisenin onarımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Şu anda onarım ihalesi için yetkililer ile temas halindeyiz ve bir an evvel ihalenin yapılması gerekir. Kilisemizin, Ermeni Cemaati için önemli bir yeri var. Biz kilisemizin bir an evvel onarılarak yeniden ibadete açılması için girişimlerimizi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Surp Giragos Kilisesi, 1376 yılında, Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Ermenilerin yoğun yaşadığı Fatihpaşa mahallesinde inşa edilmişti.