4 seçimdir sandığı boykot eden köyde referandum tartışması: Çıkarlarımız her şeyin üstünde!

Kütahya'da köye dönüştürüldüğü için son 4 seçimi boykot eden Kuşu köyünde halk, referanduma katılmamayı tartışıyor.

4 seçimdir sandığı boykot eden köyde referandum tartışması: Çıkarlarımız her şeyin üstünde!

Kütahya’da Yerel Yönetimler Yasası’yla köye dönüştürüldüğü için son 4 seçimi boykot eden Kuşu köyünce halk, referanduma katılmamayı tartışıyor.

Kütahya’nın Simav İlçesi’nin Yerel Yönetimler Yasası’yla köye dönüştürülen Kuşu’da yaşayan ve 31 Mart 2014 yerel seçimlerinden itibaren boykot ettikleri bugüne kadar yapılan 4 seçimde de oy kullanmayan seçmenler, başlattıkları hukuk mücadelesinin sonucunu beklediklerini, referandumda sandığa gidip gitmemeye önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüştürülen Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı Kuşu’da yaşayanlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi, muhtar seçmedi.

31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü’ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 1 Haziran 2014’te, Kuşu’da muhtarlık seçimleri tekrar yapıldı. Ancak, “Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz” diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy yok

Bunun üzerine kaymakamlık, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü’ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay’ı bu kez tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım’daki genel seçimlerde de sandığa gitmedi. Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara’da Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Köy Muhtar Vekili ve Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, “Şimdilerde hukuk mücadelemizin sonuna geldik. Bölge İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın kararını lehimize bozdu. Avukatlarımız aracılığıyla mahkemenin bizim lehimize karar verdiğini öğrendik. Ancak bu karar yazılı bir metin halinde elimize henüz geçmedi. Nisan 2017’de yapılacak referandum öncesi bu karar elimize geçtiği takdirde, bizler de köy halkı olarak oturup, bir durum değerlendirmesinde bulunacağız. Sandık başına gidip gitmeyeceğimiz, kararın elimize geçmesine bağlı. Şimdilik bir şey söylemek imkansız. Sonucu merakla bekliyoruz. Son nüfus sayımına göre de köyümüzün nüfusu 2 binin üzerinde” dedi.

Kuşu’da yaşayanlardan 72 yaşındaki Haşim Ünal, “Her şey Bölge İdare Mahkemesi’nin kararının elimize ulaşmasından sonra netleşecek. Karar köyümüzün lehine olursa sürdürdüğümüz boykotu sonlandırıp, sandık başına gideriz. Şayet çıkan karar lehimize olmazsa köy halkı olarak tekrar bir araya gelip sandık başına gidip, gitmeyeceğimizi değerlendireceğiz. Her şey Bölge İdare Mahkemesi’nin vereceği karara bağlı. Belediyeliğimiz haksız yere elimizden alındı. Bizim amacımız belde hakkımızı tekrar kazanarak belediye başkanlığı seçimini yapmak. Bunun dışında başka hiçbir karar bizi yolumuzdan döndüremez” diye konuştu.

“Köyümüzün çıkarları her şeyin üzerinde”

74 yaşındaki Mehmet Aksoy da, “Nisan 2017 de yapılacak referandumda Kuşu halkı olarak nasıl bir tavır sergileyeceğimiz henüz belli değil. Mahkeme kararını bekliyoruz. Bizler de oy kullanmaya hasret kaldık. Ancak köyümüzün çıkarları bizim için her şeyin üzerindedir. Hiçbir baskı bizi yıldıramaz” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Ali Akkuş ise Yetkililerin bizi anlayışla karşılayacağını umuyoruz. 2014 yılından bu yana başlattığımız hukuk mücadelemizi zaferle taçlandırmak üzereyiz. Haklılığımızı ortaya koyan karar elimize geçtiğinde köy halkı olarak referandumda oy kullanıp kullanmama konusunda bir karar vereceğiz. Ancak bu kararımızın durumu şimdilik belli değil” dedi. (DHA)