"28 Nisan'da, Brezilya duracak!"

Brezilya işçi sınıfı tüm ülkede genel greve gidiyor.

28 Nisan günü Brezilya’nın genelinde yapılması planlanan büyük genel grev ile Brezilya işçi sınıfı hayatı durduracak.

2016 yılı Eylül ayında yargı darbesi ile iktidar değişikliği yaşanan Brezilya’da sular durulmuyor. Brezilya İşçi Partisi’nin (PT) 13 yıllık iktidarına son veren ve Dilma Rousseff’in devlet başkanlığına son veren darbe ile birlikte merkez sağ PMDB partisinden muhafazakar liberal Michel Temer devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçen süre zarfında emek düşmanı ve neo-liberal politikalara hız veren Temer iktidarına karşı işçi sınıfı cephesinden tepkiler artarken, geçtiğimiz Mart ayında Brezilya’da büyük sokak gösterileri ve eylemler düzenlenmişti.

En son 22 Mart tarihinde Meclis’ten geçen taşeron çalışma yasasına karşı yapılan eylemlerin sonrasında ise 28 Nisan’da tüm Brezilya genelinde büyük bir grev örgütlenmesi yönünde çağrı yapılmıştı. Farklı sendikal yapılar ve işçi örgütlenmelerinin ortak çağrısıyla yapılacak greve, ülkedeki devrimci ve komünist örgütler de destek veriyor.

Özellikle son dört yıldır ekonomik sıkıntıların ve işsizliğin arttığı Brezilya’da darbe iktidarının attığı adımlar işçi sınıfının haklarını elinden almaya ve sosyal devletçi bazı uygulamaların tırpanlanmasına yönelik. Temer iktidara geldikten sonra Brezilya meclisinden geçen yasalar arasında 20 yıllığına kamu harcamalarının dondurulması, eğitime ve sağlığa devlet tarafından aktarılan paranın kısılması, hastanelerin ve devlet okullarının özelleştirilmesi ile birlikte işçi ücretlerinin düşürülerek çalışma saatlerinin azaltılması gibi başlıklar bulunuyor.

Kamu harcamalarının kısılması ve belediyelere aktarılan paraların azalması ile birlikte işçilerin ve emeklilerin maaşlarında aksamalar başlarken, bazı sağlık kurumları kapatılıyor, bazı okullarda yemek dahi verilemez hale geliyor.

Uluslararası sermayeye hizmet konusunda hiçbir tereddüt taşımayan Temer iktidarının, Brezilyalı patronları memnun etmek için çıkarmak istediği son yasa ise “Mezarda emeklilik yasası.” Ülkemizdekine çok benzer bir şekilde hayata geçirilmek istenen yasada kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşı 65 olarak öngörülürken, bir kişinin 49 yıl boyunca çalışmış olması da istenebilecek. Brezilya’da kırsal alanda ortalama yaşam süresinin ise 65 olduğu biliniyor.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Brezilya işçi sınıfının öncülüğünde, özellikle lise ve üniversite öğrencileri ile emeklilerin de destek verdiği büyük bir grev 28 Nisan günü Brezilya’nın bütününde etkisini hissettirecek gibi görünüyor.