20 liralık 'market rakısı': Vatandaş evlerde üretime başladı

Rakı üzerinde rakı fiyatını dahi aşan vergi yükü, vatandaşı 'rakı üreticisi' yaptı.

20 liralık 'market rakısı': Vatandaş evlerde üretime başladı

AKP’nin alkollü içeceklere son dönemde yaptığı büyük zamlar kapsamında rakı üzerinde rakı fiyatını dahi aşan ÖTV ve KDV yükü, vatandaşı ‘rakı üreticisi’ yaptı.

DÜNYA gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan‘ın haberine göre, rakı üzerindeki toplam vergi son düzenlemelerle 60 TL’yi bulunca evde üretimin formülleri aranmaya başladı. Bu süreçte bir firma ‘evsel kullanım amaçlı etil alkol’ üretip ulusal marketlerde satışa sundu. Ürün Kurban Bayramı’nda yok sattı.

‘Evsel kullanım amaçlı tarımsal kökenli etil alkol’ ibaresi ile satılan ürün hacmen yüzde 96 alkol içerirken, ürünün etiket fiyatı 47.10 TL olduğu öğrenildi. Bu ürünün suyla seyreltilmesi ve anason yağı ile aromalandırılması, son olarak da şeker katılması ile 70’lik rakı yaklaşık 20 TL’ye mal oluyor.

Rakı tüketen vatandaşlar üretim formüllerini birbiriyle paylaşırken, konu kulaktan kulağa hızla yayıldı. Ürün geçtiğimiz günlerde marketlerde en çok sorulan, aranan ürünlerden oldu.

Viski, votka üreten de var

Gıda kullanımına uygun etil alkol ile sadece rakı değil çeşitli alkollü içecek üretilebiliyor. Ürün ile votka ve viski üretenler de tariflerini paylaşıyor. Ürünün doğru şekilde seyreltilmemesi halinde sağlık sorunları yaratabileceği uyarıları yapılıyor. Ayrıca evde mayalanarak yapılan bira üretiminde de ciddi artış var.

Satışlar dörtte bir oranında düştü

TAPDK verilerine göre rakı satışları son 4 yılda 10 milyon litre azaldı. 2012’de 44.6 milyon litre olan rakı satışı 2016’da 35.4 milyon litreye düştü. Türkiye’de yüksek tüketimi olan rakının üzerinde ağır bir vergi yükü var. Rakının üzerindeki vergi 2006-2016 arasındaki dönemde yüzde 265 arttı. Son olarak bu yılın temmuz ayında yapılan düzenlemeyle 70’lik rakı üzerinden alınan ÖTV 46.72 liradan 50.37 liraya yükseldi. İçkide ÖTV üzerinden ayrıca yüzde 18’lik KDV alınıyor. Bir şişe 70’lik rakıdan tahsil edilen KDV de 8.4 liradan 9.06 liraya yükseldi. Böylece 93 TL olan 70’lik rakıya ödenen bedelin 60 TL’si vergi oldu.