1789-1923-2017: Cumhuriyet ve komünistler

1789-1923-2017: Cumhuriyet ve komünistler

29-10-2017 13:57

PUSULA'da bu hafta "Cumhuriyet" ve komünistlerin bu fikri ele alışını değerlendiriyoruz.

Halkın yönetime katılımı sosyalizmin kendisinden önceki tüm ideolojilere üstün olduğu en belirgin siyasi alan. Ne herhangi bir kişiye ne nüfusun herhangi bir bölmesine ne de paranın saltanatına mahkum olmayan halkın sınıfsız bir toplumda kendi kendini yönetmesi kuşkusuz cumhuriyet fikrinin en ileri aşamasını temsil ediyor.

Türkiye’de gericilerin, liberallerin, patronların ve hatta solcu olduğu iddiasındakilerin tuttukları yerden tarif edip çekiştirdikleri cumhuriyet bugün en yakıcı sorunlardan birisi. 1923 Cumhuriyeti’nin yıldönümünde, bu tarihsel ilerlemenin emperyalizm ve sermaye sınıfı tarafından İkinci Cumhuriyet’e dönüştürülmesi ve bugün bu gerici projenin yerine konulabilecek yegane gerçek olan Sosyalist Cumhuriyet’in mücadelesi başlıyor.

PUSULA’da bu hafta komünistlerin Cumhuriyet fikrine bakışlarını ele alan “Yaşasın Cumhuriyet!” başlıklı dosya yazısının yanı sıra Ahmet Yenil’in sosyalist cumhuriyetin gerekliliğini açıklayan “Sosyalist Cumhuriyet: Yeni bir cumhuriyeti inşa etmek!”, Bilgütay Hakkı Durna’nın 1923 Cumhuriyeti’nin neden bir kazanım olduğunu ele alan “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!” ve Evrim Şenöz’ün İkinci Cumhuriyeti değerlendiren “Liberallerin rüyasından İslamcıların gerçeğine: İkinci Cumhuriyet” başlıklı yazılarıyla Cumhuriyet’i ele alıyoruz.

İyi okumalar…