10 Ekim katliamı davasında tanık polis IŞİD sorularına "hatırlamıyorum" dedi

10 Ekim Katliamı davasında tanık olarak dinlenen eski Gaziantep TEM Müdür Yardımcısı Bestami Duman, IŞİD’le ilgili sorulara “bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye yanıt verdi.

10 Ekim katliamı davasında tanık polis IŞİD sorularına

10 Ekim Katliamı davasında tanık olarak dinlenen eski Gaziantep TEM Müdür Yardımcısı Bestami Duman, IŞİD’le ilgili sorulara “bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. Duman, kendi imzasını dahi hatırlayamadı.

10 Ekim 2015’te 101 kişinin öldüğü Ankara Tren Garı katliamı davasında “tanık” olarak dinlenen dönemin Gaziantep Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Beyazıt Bestami Duman, müşteki avukatların Antep’teki IŞİD yapılanması, katliamdaki ihmallere ilişkin kritik sorulara “bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. Ankara Savcılığının yürüttüğü Gar soruşturmasında çok sayıda şüphelinin olmasına karşın sadece 36 zanlının hangi birim tarafından belirlendiğini ısrarla gizleyen Duman, Gar soruşturması fezlekesinin altındaki imzasını dahi “hatırlayamadı.” Davasının görülmesine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Olay tarihinde Gaziantep Emniyeti TEM Şube Müdür Yardımcısı olan Beyazıt Bestami Duman ile o tarihte İstihbarat Şube’de görevli başpolis memuru Tahir Sarışık “tanık” olarak dinlendi. Davanın tutuklu sanığı olan ve Gaziantep’t e emlakçılık yapan Suphi Alpfidan, savunmasında 10 Ekim’den önce katliam organizatörü Halil İbrahim Durgun’a bağlı IŞİD’lileri emniyete giderek TEM ve İstihbarat Şube’ye ihbar ettiğini, IŞİD’in ev ve depo kiralamaya çalıştığını anlatmıştı. Mahkeme de, bu ifade üzerine söz konusu iki emniyetçiyi çağırmıştı. Tahir Sarışık ifadesinde Suphi Alpfidan’ı tanımadığını ve ilk kez gördüğünü söyledi. Alpfidan da ihbarı yaptığı istihbaratçının Sarıışık olmadığını söyledi. Bir avukatın “Basında IŞİD’in Antep’te bazı mahallelerde etkin olduğu yazılı. Siz biliyor musunuz bu mahalleleri” diye sorması üzerine Sarışık, “Antep’te bazı mahallelerde yoğunlaştığını biliyorum. Genellikle varoş mahalleler. Bunlar Karşıyaka, Çıksorut mahalleleri” karşılığını verdi.

Emlakçıyı tanımadı
Daha sonra tanık kürsüsüne çağrılan Duman da Alpfidan’ı tanımadığını söyledi. Duman, TEM’in istihbarat çalışması yapmasının yasak olduğunu, kendilerinin operasyonel birim olduğunu kaydetti. Duman’ı gördüğünü ve TEM Şube müdürü olarak kendisini bildiğini söyleyen Alpfidan ise “Neden beni tanımıyor, gerçeği neden ortaya çıkarmıyorlar, o IŞİD’liyi neden koruyorlar? Nasıl bir tiyatronun içindeyim. Kendisini gördüm…” diye konuştu. Tekrar sorulan Duman ise Alpfidan ile görüşmediğini tekrarladı.

Sanıkları da hatırlamadı
Müşteki avukatı Ahmet Özel, Bestami Duman’a başta davanın sanıkları olmak üzere çok sayıda IŞİD’linin adı ile bazı olayları sordu. Duman’ın ise sorular soruların büyük bölümüne “bilmiyorum, hatırlamıyorum” diyerek yanıt vermekten kaçınması dikkat çekti. Duman, altında imzası bulunan bazı evrakdaki olay ve kişileri de hatırlayamadı.

Tipinden anlıyoruz
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Avukat Murat Kemal Gündüz, bazı IŞİD’lilerin Antep’te özel hastanelerde tedavi edilmesine ilişkin fotoğraflar göstererek, “Bunlar tedavi edildikten sonra tekrar sınırdan Suriye’ye geçti. Bunlara neden izin verildi” diye sordu. “ÖSO’cu mu örgütçü mü” diyen Duman, “ÖSO başka, örgüt başka. ÖSO’cu ise tedavi edilir. Sonra sınır dışı ederiz. Başka örgütse ona göre muamele yaparız” yanıtını verdi. Gündüz’ün “Nerden biliyorsunuz hangi örgüt, beyan yeterli oluyor mu” sorusu üzerine Duman, “biz anlıyoruz tipinden tavrından” dedi. Duman, IŞİD’in terör örgütü kabul edilmesinin ardından bununla gerekli mücadelenin yapıldığını belirtti.

Neden bilgi saklandı?
Avukat Senem Doğanoğlu ise Gar soruşturması kapsamında Gaziantep Emniyeti’nin Ankara Savcılığından bilgi saklamasına ilişkin sorular yöneltti. Doğanoğlu, Gar dosyasında 36 sanığın olduğunu, ancak 1 Mayıs 2016 Gaziantep Emniyeti saldırısıyla ilgili şüpheli 102 sanığın da 10 Ekim katliamıyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Gar dosyasında 36 sanığı kim, neye göre belirledi, neden diğer kişiler yok” diye sordu. Duman ise ısrarla 36 sanığın Gaziantep’de hangi birim tarafından belirlendiğine yanıt vermekten kaçındı, “her birimin çalışması oldu” dedi.

Soruşturma açılsın
Tanıkların ifadeleri sonrasında söz alan Avukat Ahmet Özer, Gaziantep Emniyeti’nin Gar soruşturmasında Ankara’ya göndermediği çok bilginin olduğunu belirterek, “Bilgi saklandığı açık. Antep Emniyeti’nin sisteminde cihatçı listesi var. Ancak bunu vermediler” dedi. Özer, başta Duman olmak üzere bilgi saklayan, IŞİD üyeleriyle ilgili tutanak tutmayan, görevini yapmayan emniyet görevlileri hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istedi.

Dava dosyasına giren görüntülerde, 2 canlı bombanın, 10 Ekim 2015 günü Ankara sokaklarında birçok noktada kameralar tarafından tespit edildiği ve mitingin yapıldığı alana girerek saldırıyı gerçekleştirdikleri görülüyor.