VİDEO | Zonguldak'ta yüzlerce madenci özelleştirmeye karşı yürüdü

Karadon Taşkömürü İşletmesi’nin özelleştirme sürecinin başlaması üzerine işçiler ayaklandı.

VİDEO | Zonguldak'ta yüzlerce madenci özelleştirmeye karşı yürüdü

Zonguldak Karadon Taşkömürü İşletmesi’nin özelleştirme süreci başladı. Bölgede Karadon’la birlikte 5 maden ocağının daha özelleştirileceği ve 10’a yakın termik santralin kurulacağı açıklandı.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 16 Haziran’da Türkiye Taşkömür Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıyla özelleştirme sürecini başlattı. Yazıda, ilk olarak üretimin en yüksek olduğu Karadon Taşkömürü İşletmesi Müessesesi’nin, “Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun” çerçevesinde özelleştirme kapsam ve programına alınmasının talep edildi.

Özelleştirme İdaresi’ne devir için Kurum Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazı maden işçisini öfkelendirdi.

Yüzlerce maden işçisi Karadon Taşkömürü İşletmesi Müessesesi’nin özelleştirmesine karşı 21 Haziran’da yürüyüş düzenledi.  “Bu daha başlangıç” sloganıyla özelleştirmeye karşı mücadelede kararlı olduğunu belirtti.

MADENCi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) önünde toplanan işçiler, buradan Fevkani Köprüsü’ne ve oradan da valilik binası önüne yürüdü. Yaklaşık 3 bin işçinin katıldığı yürüyüş sırasında sık sık “Zonguldak’a uzanan eller kırılsın”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “İşçi alınsın üretim artsın” sloganları atıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=G3vzxOonUdY&feature=youtu.be

Gelişme üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu de acilen toplandı. Sendika yöneticilerinden yapılan açıklamada, TTK’nın tek bir kurumunun dahi özelleştirilmesine müsaade edilmeyeceği vurgulandı.