Zika virüsünün DNA dizilimi çıkartıldı

Brezilyalı bilim adamları Zika virüsünün DNA dizilimini çıkarttı.

Zika virüsünün DNA dizilimi çıkartıldı

Brezilyalı bilim adamları Zika virüsünün DNA dizilimini çıkarttı. CNN’nin haberine göre, Zika virüsünün genetik şifresini çözen bilim adamları, bunun, virüsün insan vücudunda nasıl hareket ettiğinin anlaşılmasının yanı sıra yeni aşı ve testlerin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Araştırma çerçevesinde Rio de Janeiro Federal Üniversitesi moleküler viroloji laboratuvarında görevli araştırmacılar, hamile kadınların amniyo sıvıları ile geçen hafta Brezilya’nın Paraiba eyaletinde doğumdan hemen sonra ölen ve mikrosefali vakası tanımlanan fetüslerin beyinlerinden alınan virüs örneklerini analiz etti.

Profesör Renato Santana, DNA dizilimi sayesinde virüsün yetişkinlerden ziyade bebeklerin beyin hücrelerini tercih etmesinin nedenini anlayabileceklerini söyledi.

Brezilya Sağlık Bakanlığı, bebeklerine mikrosefali tanısı koyulan annelerin büyük bölümünün Zika virüsü taşıdığını düşünüyor.

Mayıs 2015’te Brezilya’da patlak veren virüs sivrisinekler yoluyla bulaştırılarak neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı. İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisineklerce insanlara bulaştırılıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamile kadınları tehdit eden virüsün Brezilya’da yenidoğan bebeklerde hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.

Zika virüsü nedir?

İlk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarı kürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya’da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti.

Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes’in Kanada ve Şili hariç, Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü kaydedildi. Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor.

Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali hastalığı ile yani kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük oluyor. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir problem. Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor. CNN’e göre, Brezilya’da şu ana kadar 51 bebek virüs nedeniyle öldü.

Belirtileri nelerdir?

Virüsün sivrisinek ısırması yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen uzmanlar, enfekte olmuş sivrisinek ısırmasından 2 ile 7 gün sonra hastalık semptomlarının başladığını, virüsün ateş, döküntü, baş ağrısı, kusma, eklem ağrısı ve kırmızı gözler gibi belirtiler gösterdiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’nın Zika virüsünün belirtileri ile ilgili yaptığı açıklamada da aynı belirtiler yer alıyor. Bakanlığın açıklamasına göre Zika virüsü; ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösteriyor.

Türkiye risk altında mı?

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Zika virüsünün Orta ve Güney Amerika, Pasifik Adaları, Tropikal Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinde daha çok görüldüğünü, bu bölgeler virüsün artış eğiliminde olduğunu fakat ülkemizde henüz görülmediğini söyledi.

Türkiye’de henüz Zika virüsüne ve bu virüse bağlı hastalıklara rastlanmadığını söyleyen uzmanlar, yaz mevsimiyle birlikte ortaya çıkacak sineklere karşı dikkatli olmak gerektiğini ifade etti.