Zapatistalar'dan öğretmenlere destek

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN)'den Meksikalı öğretmenlere destek geldi.

Zapatistalar'dan öğretmenlere destek

Geçtiğimiz hafta Meksika hükümetinin neoliberal eğitim reformlarına karşı CNTE sendikasının öncülüğünde sokağa çıkan öğretmenlere Oaxaca şehrinde polis saldırmıştı. Gerçek merminin kullanıldığı saldırılarda 2’si stajyer öğretmen olmak üzere 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi de yaralanmıştı. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) ise yaptığı basın açıklaması ise polisin bu saldırısını korkakça bulduğunu ve kınadığını belirtti.

Polis tarafından korkakça ve sert biçimde saldırıya uğrayan öğretmenlerin yalnız olmadığını vurgulayan EZLN, Meksika devletinin artan baskılarını kınadığını söyledi.

Oaxaca’da neler olmuştu?

Meksikalı eğitim emekçileri, hükümetin 2013 yılından beri çıkarmaya çalıştığı neoliberal eğitim reformuna karşı direnişteydi. Reform ile birlikte okulların özel sektörden fonlanması da gündeme geliyor. Direnişçiler, bunun eğitimin özelleştirilmesi anlamına geldiğini savunuyorlar.

CNTE sendikasının öncülüğünde sokağa çıkan öğretmenler ve eğitim emekçileri, Oaxaca şehrini bir süredir elinde tutuyordu. Polisin geçtiğimiz hafta gerçek mermilerle yaptığı saldırı sonucundaysa 2’si stajyer öğretmen olmak üzere 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi de yaralanmıştı.