Zapatistalar Meksika'daki 2018 seçimlerine katılacak

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), Meksika'da 2018 yılında gerçekleşecek Başkanlık seçimlerine “bağımsız aday” ile katılacaklarını açıkladı.

Zapatistalar Meksika'daki 2018 seçimlerine katılacak

Tarihlerinde daha önce hiç seçimlere katılmayan ve ülkelerinde silahlı mücadele yürüten Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), 14 Ekim Cuma günü yaptıkları açıklamada, Meksika’da 2018 yılında gerçekleşecek Başkanlık seçimlerine “bağımsız aday” ile katılacaklarını açıkladı.

Yerli bir kadın aday

Geçtiğimiz hafta San Cristobal şehrinde 5. Ulusal Yerliler Kongresi’ni toplayan EZLN delegeleri, yürüttükleri mücadeleyi değerlendirdiler. Proceso Dergisine göre, bu zamana kadar yürüttükleri silahlı mücadele yönteminin hedeflerini tümünü gerçekleştiremediği değerlendirmesini yapan EZLN delegeleri, başka mücadele araçlarına da gereksinim duyduklarını belirttiler. Bu kapsamda ülkelerinde 2018 yılında gerçekleşecek olan başkanlık seçimlerine, bağımsız olarak katılacakları kararını alan delegeler, seçimlerde EZLN’yi temsil etmek üzere yerli bir kadın adayda karar kıldılar.

Bugüne kadar diğer mücadele biçimlerini reddediyorlardı

Kongre sonrası yaptıkları yazılı açıklamada, seçimlere katılma kararlarının arkasında, seçimleri kazanma isteği olmadığını belirten EZLN, Meksika halkını “kapitalist yıkımı” durdurmaya konusunda yürüttükleri mücadelelerinde ve direnişlerinde kendilerini kuvvetlendirmeye çağırdılar.

EZLN’nin silahlı mücadeleyi eleştirerek seçimlere girecek olduğunu açıklaması, Meksikalı devrimci örgüt için oldukça önemli bir karar. Kendilerini Meksika Devrimi’nin liderlerinden Emiliano Zapata’nın ideolojik mirasçıları ve sürdürücüleri olarak değerlendiren EZLN, bu zamana kadar, siyasi mücadele aracı olarak sadece silahlı mücadeleyi doğru buluyor ve diğer mücadele biçimlerini sert bir biçimde reddediyorlardı.