'Zam aldın, engelli yardımını geri ver'

Bakıma muhtaç” yardımı yapılan engelli çocuğun babasının zam almasının ardından, “Asgari ücretin üzerinde maaş aldığı” gerekçesiyle önce yardımı kesti, sonra da ödenenleri faiziyle birlikte aileden geri istedi.

'Zam aldın, engelli yardımını geri ver'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, aylık 600 lira “bakıma muhtaç” yardımı yapılan engelli çocuğun babasının zam almasının ardından, “Asgari ücretin üzerinde maaş aldığı” gerekçesiyle önce yardımı kesti, sonra da ödenen 14 bin 802 lirayı yasal faiziyle birlikte aileden geri istedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yüzde 92 engelli raporu bulunan 12 yaşındaki Hanım Sıla Örnek’in ailesine evde bakım hizmeti verilmesini uygun bularak 2007’de maaş bağladı. Bakanlık 5 yıl sonra, baba Niyazi Örnek’in bu süreç zarfında zam aldığını, maaşındaki artış nedeniyle gelirinin net 1976 lira olduğunu belirledi. Bakanlık, engelli maaşının kesilmesine ve o tarihe kadar ödenen 14 bin 802 liranın tahsil edilmesine karar vererek dava açtı.

Yardımı faiziyle geri istiyorlar

Ankara 21’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde salı günü görülen duruşmada engelli çocuk, hâkime “Zaten zor geçiniyoruz. Parayı ailem ödeyemez. Ne olur efendim, yardım edin” diye seslendi. Hâkim de “Üzülme kızım, bakacağız bir çaresine” diyerek Sıla’yı teselli etmeye çalıştı.