Yunanistan'da eylemler büyüyor

Yunanistan'da düzenlenen protesto gösterilerinde Başbakan Çipras’tan görevden çekilmesi talep edildi.

Yunanistan'da eylemler büyüyor

Yunanistan’da düzenlenen protesto gösterilerinde Başbakan Çipras’tan görevden çekilmesi talep edildi.

Yunanistan hükümetinin tasarruf kararlarını protesto etmek amacıyla Atina’daki parlamento binasının önünde toplanan 7 bin kişi Başbakan Aleksis Çipras’ın istifasını talep eden sloganlar attı.
Eyleme katılanlar hükümetin kendilerini aldattığını, ücretleri düşürürken vergileri arttırdığını, sağlık sistemini tasfiye ettiğini, adam kayırmanın ise devam ettiğini belirtti. Yunan medyası Atina’nın koalisyon hükümetinin kurulduğu 2015 yılından sonraki en büyük protesto gösterisine sahne olduğunu bildirdi.
Tasarruf önlemleri işsizlik oranının yüzde 24’e çıkmasına yol açtı
Hükümet protesto eylemine sert tepki gösterdi. Hükümet sözcüsü Olga Gerovassili, ‘İstifa taleplerinin toplumun ihtiyaçlarına ters düştüğünü ve ülkeye zarar verdiğini’, söyledi. Sözcü göstericilerin sosyal huzursuzluğa yol açtıklarını belirtti. Çipras yönetimi son olarak emekli aylıklarında kesinti yapılmasını, vergilerin ise arttırılmasını kararlaştırmış, karşılığında da uluslararası alacaklıları Atina’ya milyarlarca Euro’luk ek kredi yardımında bulunmuştu.
Merkez Bankası Yunan ekonomisinin bu yıl küçüleceğini duyurdu. Tahmin raporunda Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 0,3 oranında azalmasının beklendiği belirtildi. Bu oran Avrupa Birliği Komisyonu’nun tahminiyle örtüşüyor.
Tasarruf önlemleri Yunanistan’daki işsizlik oranının yüzde 24’e çıkmasına yol açtı. İşsizliğin en fazla olduğu AB ülkesi Yunanistan’da her dört kişiden biri işsiz. İşsizlik gençler arasında yaklaşık yüzde 50’yi buluyor.