Yunanistan'a ek yardımda anlaşmaya varıldı!

Euro Grubu maliye bakanları Yunanistan'a 10,3 milyar euroyu serbest bıraktı.

Yunanistan'a ek yardımda anlaşmaya varıldı!

Euro Grubu maliye bakanları Yunanistan’a 10,3 milyar euroyu serbest bıraktı. Ayrıca Yunanistan’ın geri ödeme takviminin daha geniş bir zaman dilimine yayılarak borcun yeniden yapılandırılması kararlaştırıldı.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, düzenlediği basın toplantısında, kararla birlikte Yunanistan’ın devlet iflası tehdidinden uzaklaştırıldığını söyledi. 2015 yılında başlatılan kurtarma programının yeniden planlandığı gibi işlediğine dikkat çeken Dijsselbloem, paketi anlatırken, “Bundan bir ay önce bakanların bu paket üzerine uzlaşmaya varabileceklerini hâyâl dahi edemezdim” dedi.

Tabii ki karşılıklı

Dijsselbloem, kabul edilen tasarruf ve reform paketi karşılığında Atina’ya 10,3 milyar euroluk yeni kurtarma paketi diliminin gönderilmesine onay verildiğini söyledi. Bunun için Atina’nın bazı ek koşulları yerine getirmesi ve Euro Grubu üyesi ülkelerin parlamentolarının paketi onaylaması gerekiyor.

Bilindiği üzere, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ihtiyaç duyduğu yardımı alabilmesi parlamentoda kabul edilen yeni kemer sıkma tedbirleriyle mümkün oldu.

Atina’da binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenirken Yunan milletvekilleri bir yandan yeni vergi artışlarını, diğer yandansa bütçe kesintilerini onayladı.

Yunanistan ayrıca Euro Bölgesi ve IMF tarafından talep edilen bir özelleştirme fonunu da kabul etmiş durumda.

IMF ise, Yunanistan’a yapılacak yeni yardım paketine katkıda bulunma sinyali verdi. IMF Avrupa Direktörü Poul Mathias Thomsen, “Yunan hükümetinin önümüzdeki aylarda alacağı önlemleri gözleyeceğiz. Kararı İcra Direktörleri Kurulu verecek” dedi.

Tsakalotos: “Kısır döngüyü kıracağız”

Yunanistan Maliye Bakanı Euklid Tsakalotos, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bu, uzun bir aranın ardından Yunanistan için önemli bir an. Küçülen ekonomi ve tasarruf önlemlerinden oluşan kısır döngüyü nihayet kırabilmenin ve yeniden yatırımlara girişebilme imkânı sağlandı” dedi. Tsakalotos, Brüksel’deki toplantıda yer yer gergin anların yaşandığını söyledi.