Yüksekova'da kimyasal silah iddiasına Valilik'ten yanıt geldi

Yüksekova'da kimyasal silah kullanımı iddiasında karşılıklı açıklamalar yapılmaya devam ediliyor

Yüksekova'da kimyasal silah iddiasına Valilik'ten yanıt geldi

Geçtiğimiz günlerde, HDP Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan, yaptığı açıklamada, “Yüksekova’da 40 kişinin atılan zehirli gazdan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisi bize ulaştı” demiş, kimyasal gaz kullanıldığı iddia edilen mahallelerden yurttaşların kendilerini arayarak, “Nefes alamıyoruz, bizi kurtarın” çağrısını yaptığını söylemişti.

http://gazetemanifesto.com/2016/03/19/yuksekovada-kimyasal-silah-iddiasi/

 

Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bu iddia yalanlandı. Açıklamanın tam metni şöyle:

“HDP Hakkâri Milletvekili Nihat AKDOĞAN ve HDP Van Milletvekili Lezgin BOTAN’ın açıklamalarına istinaden çeşitli yazılı ve görsel medya organlarında yer alan ve İlimiz Yüksekova İlçesinde güvenlik güçlerimiz tarafından bölücü terör örgütü mensupları ile örgüt unsurları tarafından açılan çukur ve barikatların temizlenmesine yönelik yapmış olduğu operasyonlarda 19.03.2016 günü kimyasal gaz kullandığına yönelik iddialar tamamen asılsızdır. Güvenlik güçlerimizin Yüksekova İlçemizde yapmış olduğu operasyonlarda kimyasal gaz vb. unsurların kullanılması kesinlikle söz konusu değildir. Bu tür haberler bölgede yapılan operasyonların engellenmesine yönelik kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi amaçlayan kasıtlı olarak yapılmış gerçek dışı haberlerdir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Diğer taraftan, HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, ulusal ve uluslararası kuruluşlara acilen harekete geçmeleri çağrısı yaptı. TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bağımsız bir heyetin acilen Yüksekova’da inceleme yapması gerektiğini belirterek, “Yalanlama yetmez, devlet kimyasal iddialarının aksini kanıtlamadığı sürece doğrudan sorumluluk altındadır” dedi.