"Yüksek Müzakere Komitesi Suriye halkını temsil etmiyor"

Suriye Devleti’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Cenevre’de Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezeldin Remzi ile bir araya geldikten sonra Suriye ve bölgenin geleceğine dönük önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye Devleti’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Cenevre’de Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezeldin Remzi ile bir araya geldikten sonra Suriye ve bölgenin geleceğine dönük önemli açıklamalarda bulundu.

Cenevre Görüşmeleri’nde cihatçı çetelerin görüşmelerden çekildiklerini açıklamaları sonrasında Caferi tarafından yapılan açıklamada, Yüksek Müzakere Komitesi’nin (HNC) görüşmelerden çekilmesinin, görüşmeye bir şey kaybettirmeyeceğini ve Cenevre Görüşmeleri’nin devam edeceği belirtildi.

Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Cenevre Görüşmeleri’ndeki temsilcisi olan Beşar Caferi, Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin (HNC) Suriye halkını temsil etmediğini belirterek “Tam da tersine, çekilerek, çözüm elde etmemizin önündeki engeli de ortadan kaldırmış oldular” dedi.

Suriye’de siyasi bir çözüme ulaşabilmenin yolunun, ulusal birlikten, anayasadan ve parlamento seçimlerinden geçtiğini belirten Caferi, bunların tersini düşünenlerin “illüzyon yaşadıklarını” ve “boşa vakit harcadıklarını” belirtti.

“HNC, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’a biat eden bir grup”

“Hiçbir hizibin Cenevre’deki Suriye içi görüşmelerini ele geçirerek veto etme hakkı yoktur”  diyen Caferi, Suriye heyetinin Cenevre’de, mevcut Suriye hükümeti ile teknokratlar ve bağımsız figürlerden oluşan muhalefet temsilcilerinin yer aldığı geniş bir birlik hükümeti konusundaki görüşlerini ortaya koyduğunu bildirdi.

Beşar Caferi, hükümette sadece terörizmi reddeden ve yabancı güçlerin çıkarları ve gündemi için çalışmayan muhalefet üyelerinin bulunabileceğini belirterek bu tanımlamaya göre Yüksek Müzakere Komitesi’nin (HNC) Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölge güçlerine hizmet eden terörist ve paralı askerlerden oluşan bir grup olarak zaten kapsam dışı kaldığını söyledi.

Konuya ilişkin Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad da Riyad destekli “muhalefet” heyetinin geri çekilmesini bu grubun akrobatik hareketleri olarak nitelendirdi.

“Bu hareketleri ülkedeki siyasi çözüm konusunda ciddiyet eksikliğine sahip olduklarını gösteriyor” diyen Mikdad, söz konusu “muhalefet” grubunun kendi kendine karar vermediğini, özellikle Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’a biat ettiğini söyledi.