YPG Fırat’ın batısından çekilmeyecek mi?

YPG sözcüsü yaptığı açıklamayla Fırat’ın batısına çekilme gündemlerinin olmadığını ifade etti.

YPG Fırat’ın batısından çekilmeyecek mi?

Joe Biden’ın Türkiye’yi ziyareti sırasında bugün söylediği “YPG Fırat’ın batısına geçmemeli” cümlesi üzerine, YPG’den yapılan açıklamada “YPG’nin Fırat’ın Batısından geriye çekileceği” belirtildi. Akşam saatlerinde Amerika’nın Sesi (VOA) radyosuna demeç veren YPG sözcüsü Redur Helil ise durumu yalanladı. Helil yaptığı açıklamada “geri çekilmeyeceğiz” dedi.

Radyoya konuşan Helil, “operasyonun IŞİD’e yönelik olmadığını, Kürtler’e yönelik olduğunu” belirtirken, operasyonun “düşmanca” olduğunu belirtti. Suriye Demokratik Güçleri ve YPG olarak kendi topraklarında olduklarının altını çizen Helil, “Başka güçlerin ya da Türkiye’nin isteğiyle geri çekilmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Bölgede soğuk savaş görünümü hâkim

“Türkiye devleti bizim konumumuzu kendi çıkarlarına göre şekillendiremez” diyen YPG sözcüsü, “güçlerimiz orada kalacak ve geri çekilme olmayacak” şeklinde konuştu. YPG operasyonun başlangıcında “bu bir savaş ilanıdır” şeklinde açıklama yayınlarken, ABD’nin açıklaması sonrası “geri basan” bir açıklama yayınlaşmıştı.

YPG saflarında operasyonun tepki çektiği dikkat çekerken, ABD’nin operasyona destek vermesi “hayal kırıklığı” şeklinde yorum yapıldı. Öte yandan, YPG’nin tutum almak konusunda zorlandığı gözlemlenirken, Haseke’de yaşanan çatışmaların da olması YPG’nin aktif tutum almasını engelliyor.

Cerablus operasyonunun şimdilik durmuş olması bölgedeki atmosferin bir tür “soğuk savaşı” andırdığı yorumuna neden oldu.