YÖK Başkanı Erdoğan'dan işareti aldı: Zaten rektörler de o yüzden alkışlamıştı

YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rektörlük seçimleriyle ilgili usullere yönelik açıklamasına destek açıklaması geldi.

YÖK Başkanı Erdoğan'dan işareti aldı: Zaten rektörler de o yüzden alkışlamıştı

YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rektörlük seçimleriyle ilgili usullere yönelik açıklamasına destek açıklaması geldi.

Erdoğan Salı günü (18 Ekim) 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde üniversite rektörleri ve dekanlarına yaptığı konuşmada, “Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde ayrışmaları körüklemektedir” demiş ve rektör atamalarındaki mevcut usülden vazgeçilmesi çağrısı yapmıştı.

Erdoğan’ın çağrısını karşılıksız bırakmayan Yekta Saraç, konuyla ilgili düzenlemeyi destekleyeceklerini söyledi. Saraç, “Rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesinin, üniversitelerin de ülkenin de yararına olacaktır” dedi.

Bu yüzden çok alkışlanmış

Saraç, açılış töreninde Erdoğan’ın konuşmasının rektör ve senato üyeleri tarafından ‘büyük alkış’la karşılanmasının da seçim sistemiyle ilgili sözleri nedeniyle olduğunu öne sürdü. Saraç’ın açıklamaları şöyle:

“Mevcut rektörlük seçim sisteminin, üniversitelerde akademinin kendisine zarar veren bir hale geldiği görülüyor. Bu bir ideolojik ayrışma değil, çoğu zaman ideolojik ayrışmanın da ötesinde şahsi, mesleki saikler bu parçalanmalarda rol oynuyor. Bu gruplaşmalar ve hasmane tutumlar ilanihaye üniversite hocaları arasında emekli oluncaya kadar da sürüyor. Üniversitelerin çoğunda bilim aşkını öldürüyor, iftiralar ve ithamlar yıllarca sürüyor. İntikam ve rövanş alma, eski rektörün ekibi iddiası ile idareden uzaklaştırılan ehil insanlar, hizipleşmeler, atanamayan adayın etrafındaki insanlara karşı hasmane tutumlar… Bunu üniversite hocalarımızın hepsi, rektörlerimizin hepsi yaşıyor. Bundan dolayıdır ki, Cumhurbaşkanımızın o sözleri pek çoğu rektör ve senato üyesi olan o salonda büyük bir alkış ve destek buldu.”