Yırca'da köylüleri döven güvenlikçiler yargılanıyor

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, termik santral yapılması amacıyla zeytin ağaçlarının söküldüğü gece kendilerine direnen 4 kişiyi tartaklayıp, bir yerde zorla tutan 4 özel güvenlik görevlisi hakkında dava açıldı.

Yırca'da köylüleri döven güvenlikçiler yargılanıyor

Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Yırca Mahallesi’nde, termik santral yapılması amacıyla 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü gece kendilerine direnen 4 kişiyi tartaklayıp, bir yerde zorla tutukları iddiasıyla 4 özel güvenlik görevlisi hakkında dava açıldı. Özel güvenlikçilerin, ‘hürriyeti yoksun kılma ve basit yaralama” suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları öğrenildi. Yırca’da termik santral yapmak isteyen Kolin Grubu, 7 Kasım 2014 tarihinde, Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararından sonra bölgeye özel güvenlik ekipleriyle iş makinalarını gönderdi.

Özel güvenlik görevlileri kendilerine direnen köylüleri tartaklayıp engelledi. İş makinaları da 6 bin 666 zeytin ağacını köklerinden çıkardı.

Köylülerin direnişinin sürdüğü sırada Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun kararını esastan iptal etti. Karar Yırca köylülerini sevince boğdu. Zeytinlerini söküldüğü sırada yaşanan arbede onrasında köylülerden bazıları yaralandı, bazıları da zorla bir yerde tutuldu. Bu gelişmeler sonrasında köylülerin şikayeti üzerine harekete geçen savcılık Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Ulaş Yavuz ve Kerem Özkılıç’ı, tartaklayıp zorla bir yerde tutukları gerekçesiyle özel güvenlik görevlileri Hüseyin Sinan K., Engin E., Barış A., Ali B. hakkında iddianame hazırladı.

Soma 2’nci Asliye Ceza mahkemesinin iddianameye kabul etmesinin ardından 4 özel güvenlik görevlisi, ’hürriyeti yoksun kılma ve basit yaralama’ suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı. Mahkeme olayların olduğu arazide bugün de keşif yapılmasına karar verdi. Keşifte tarafların bir araya gelip olayı anlatacakları açıklandı.